Salako liaudiška kapela „Luodė“ Aukštaitijos kaimo kapelų varžytuvėse „Grok, Jurgeli 2009"
Ketvirtadienis, 05 Vasaris 2009 12:34
Luode
Jau penkti metai šalies regionuose rengiamos kaimo kapelų varžytuvės, kurių metu, komisijos bei žiūrovų nuomone, geriausiai pasirodę kolektyvai deleguojami atstovauti savo kraštą respublikinėje kaimo kapelų šventėje „Grok, Jurgeli“ Kaune ir Vilniuje. Tai paskatina kapelas dar aktyviau muzikuoti, kurti bei kelti savo meninį lygį.

 

Šiais metais tradicinė kaimo kapelų šventė – varžytuvės „Grok, Jurgeli“, kartu su Lietuvos vardo tūkstantmečiu, minės ir savo 40 – ties metų jubiliejų. Tai pirmasis ir iki šiol populiariausias šio žanro renginys, puoselėjantis liaudišką muziką, tradicijas bei papročius, auklėjantis jaunąją kartą nacionalinės savimonės dvasia.

Sausio 31 d. Biržų kultūros centre vyko Aukštaitijos regiono kapelų varžytuvės „Grok, Jurgeli“, kuriame dalyvavo Salako kultūros namų liaudiška kapela „Luodė“. Renginio svečiai: Stefa Navardaitienė ir liaudiška kapela „Rykštė“ iš Daniūnų, renginio vedėja - Kauno dramos teatro aktorė Raimonda Šukytė. Šventės pradžioje vyko tradicinių nominacijų METŲ BIRŽIETIS teikimas, kurias įsteigė Biržų krašto laikraštis „Šiaurės rytai“, o po to kaimo kapelų varžytuvės.

Kompetentingos komisijos ir žiūrovų nuomonė sutapo, todėl buvo išrinktos dvi kapelos – Salako kultūros namų liaudiška kapela „Luodė“ ir Molėtų liaudiška kapela „Molėtai“, kurios dalyvaus respublikinėse kaimo kapelų varžytuvėse „Grok, Jurgeli“ Kaune ir Vilniuje. 
 
„Aukso paukštė 2008“
Antradienis, 27 Sausis 2009 17:09
salako kapela small
 
 
Džiaugiamės galėdami Jums pranešti, kad Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro Salako kultūros namų tradicinei kapelai „Salako muzikantai“ suteikta „Aukso paukštės“ nominacija.
 
 
Skaityti daugiau...
 
„Zarasų kultūros metraštis“
Ketvirtadienis, 08 Sausis 2009 15:30
Zarasų rajono savivaldybės kultūros centras 2009 metais ketina išleisti „Zarasų kultūros metraštį“, kuriame bus pateikiama kultūros centro ir jo padalinių istorija nuo seniausiai atmenamų laikų iki šių dienų. Norint sudominti rajono bendruomenę šiuo projektu, organizuojamas rašinių apie mėgėjų meno kolektyvų veiklą konkursas „Vieversys“. Jame gali dalyvauti visi, turintys ką papasakoti apie mėgėjų meno kolektyvų veiklą, jų vadovus, kolektyvų narius ir pan. Ypač kviečiame garbaus amžiaus žmones prisiminti jaunystės laikų pasilinksminimus, juos organizavusius žmones. Kviečiami aktyviai dalyvauti ir moksleiviai, kurie gali užrašyti žmonių prisiminimus, pasakojimus apie kultūrinę veiklą kaime ar miestelyje. Tegu niekas nepasimiršta, tegu mūsų atmintis lieka užrašyta ateinančioms kartoms. Geriausi darbai bus spausdinami „Zarasų krašte“ ir „Zarasų kultūros metraštyje“, o laimėję konkursą bus apdovanoti kultūros centro įsteigtais prizais, gaus dovanų leidinį.

          Kviečiame susipažinti su rašinių konkurso nuostatais ir laukiame Jūsų darbų.

Jovita Mikutavičienė,

Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro direktorė

Skaityti daugiau...
 
Kartu rašykime „Zarasų kultūros metraštį“!
Ketvirtadienis, 11 Gruodis 2008 17:51

Jovita2008-ieji metai Zarasams buvo įsimintini. Zarasai tapo pirmąja Lietuvos kultūros sostine, jiems suteiktas kurortinės vietovės statusas, dar gyvi Zarasų 500 metų jubiliejaus atgarsiai. Šiuos įvykius lydėjo įvairūs renginiai, festivaliai, parodos, koncertai, kuriuose inicijavo, režisavo, organizavo kultūros darbuotojai, o juose dalyvavo mūsų rajono kultūros centro ir padalinių meno kolektyvai... Bet praeina laikas ir viskas pasimiršta. Miesto jubiliejaus proga buvo išleistas leidinys „Zarasai laiko vilnyse“, pasakojantis apie miestelio kūrimąsi ir vystymąsi, tačiau apie kultūrą šiame leidinyje užsimenama vos keliuose puslapiuose, kuriuose panaudota labai maža dalis surinktos medžiagos. O juk suprantame, kad nuošaliam, ekonominiu išsivystymu niekada negarsėjusiam miesteliui kultūra yra viena iš svarbiausių mūsų istoriją maitinančių šaltinių...

Todėl norėdami, kad svarbiausi Zarasų rajono kultūros įvykiai būtų užfiksuoti ir kuo ilgiau išliktų mūsų atmintyje, nutarėme surinkti ir išleisti Zarasų kultūros metraštį. Šiame leidinyje atsispindės Zarasų kultūros istorija nuo seniausiai užtinkamų faktų iki šių dienų. Bus aprašyta Zarasų kultūros centro ir jo padalinių rajone vykdyta veikla, pristatyti tos veiklos iniciatoriai ir organizatoriai. Ypač įdomu bus pasklaidyti jau užmarštin nueinančių, senokai uždarytų kultūros namų istoriją ar rasti primirštą kolektyvo vadovo, vietinio kultūros entuziasto pavardę ar jo nuotrauką. Kartu prisiminsime ir visus veikusius kolektyvus, organizuotus renginius pompastiškaisiais tarybiniais, o gal ir ankstesniais metais. Tačiau suprantama, kad tokio leidinio parašyti vienam žmogui neįmanoma. Istoriją rašo žmonės. Todėl ir šiam leidiniui sudaryti reikalinga rajono žmonių, neabejingų kultūrai, parama.

Kreipiamės į visus Zarasų rajono gyventojus, kraštiečius, turinčius tinkamos medžiagos (atsiminimų, nuotraukų, afišų, skelbimų, laikraščių iškarpų, dokumentų, diplomų, padėkos raštų ir pan.), ir kviečiame atsiliepti. Bendradarbiauti galima su Zarasų kultūros centro arba su kaimuose veikiančiais kultūros padalinių darbuotojais. Informaciją pateikusiojo vardas ir pavardė bus skelbiama leidinyje.

Leidinys „Zarasų kultūros metraštis“ – unikali galimybė pristatyti Zarasų kultūrą dabarties ir ateinančioms kartoms. Kiekvienas žmogus nori (ir turi!) žinoti savo kultūros šaknis. Džiaugiamės, kad kuo daugiau zarasiečių prisidės prie savo krašto kultūros pristatymo.


Jovita Mikutavičienė,

Zarasų rajono savivaldybės

kultūros centro direktorė

 
Specialieji vandens projektai pirmojoje Lietuvos kultūros sostinėje – Zarasuose
     

Zarasai Lietuvos kultūros sostinė from Levasc on Vimeo.

Pirmoji Lietuvos kultūros sostinė – Zarasai 2008 metais pristato Lietuvai naują kultūrinę erdvę – Zaraso ežero salą, kurioje rugsėjo 5 -7 dienomis vyks ne tik pirmoji Lietuvos kultūros mugė, bet ir specialieji vandens projektai. 
            Anot projekto autorės Daivos Šukštulienės ,,nors šiais metais Zaraso ežero saloje kultūrinių renginių mylėtojai jau turėjo galimybę aplankyti regioninę dainų šventę per Jonines, festivalius ,,Roko naktys“ bei ,,Mėnuo juodaragis“, tačiau Zaraso ežero salos galimybės dar neatskleistos, taip vadinamieji specialūs vandens projektai atskleidžia naujas perspektyvas“.

Penktadienis, 29 Rugpjūtis 2008 15:57
 
Skaityti daugiau...
 
Kviečiame į Zarasų miesto šventę
Antradienis, 12 Rugpjūtis 2008 15:34


Rugpjūčio 15 d. kviečiame visus zarasiškius ir svečius atvykti į garbingos praeities miestą, kuriame per tradicinę Zarasuose didžiausio darbymečio, rugiapjūtės pabaigos, šventę – Žolines, švenčiamas ir miesto gimtadienis. Prasmingas Žolinės atlaidų paprotys - susitikti, pabendrauti su giminėmis, draugais, artimais ir brangiais žmonėmis į didelę šeimą sukviečia ne tik šio krašto vaikus, čia gyvenančius, bet ir tuos, kuriems Zarasai  - mielas širdžiai kraštas.

Skaityti daugiau...
 
<< Pradžia < Ankstesn 61 62 63 64 65 66 67 Sekantis > ir >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL