Kartu rašykime „Zarasų kultūros metraštį“!
Ketvirtadienis, 11 Gruodis 2008 17:51

Jovita2008-ieji metai Zarasams buvo įsimintini. Zarasai tapo pirmąja Lietuvos kultūros sostine, jiems suteiktas kurortinės vietovės statusas, dar gyvi Zarasų 500 metų jubiliejaus atgarsiai. Šiuos įvykius lydėjo įvairūs renginiai, festivaliai, parodos, koncertai, kuriuose inicijavo, režisavo, organizavo kultūros darbuotojai, o juose dalyvavo mūsų rajono kultūros centro ir padalinių meno kolektyvai... Bet praeina laikas ir viskas pasimiršta. Miesto jubiliejaus proga buvo išleistas leidinys „Zarasai laiko vilnyse“, pasakojantis apie miestelio kūrimąsi ir vystymąsi, tačiau apie kultūrą šiame leidinyje užsimenama vos keliuose puslapiuose, kuriuose panaudota labai maža dalis surinktos medžiagos. O juk suprantame, kad nuošaliam, ekonominiu išsivystymu niekada negarsėjusiam miesteliui kultūra yra viena iš svarbiausių mūsų istoriją maitinančių šaltinių...

Todėl norėdami, kad svarbiausi Zarasų rajono kultūros įvykiai būtų užfiksuoti ir kuo ilgiau išliktų mūsų atmintyje, nutarėme surinkti ir išleisti Zarasų kultūros metraštį. Šiame leidinyje atsispindės Zarasų kultūros istorija nuo seniausiai užtinkamų faktų iki šių dienų. Bus aprašyta Zarasų kultūros centro ir jo padalinių rajone vykdyta veikla, pristatyti tos veiklos iniciatoriai ir organizatoriai. Ypač įdomu bus pasklaidyti jau užmarštin nueinančių, senokai uždarytų kultūros namų istoriją ar rasti primirštą kolektyvo vadovo, vietinio kultūros entuziasto pavardę ar jo nuotrauką. Kartu prisiminsime ir visus veikusius kolektyvus, organizuotus renginius pompastiškaisiais tarybiniais, o gal ir ankstesniais metais. Tačiau suprantama, kad tokio leidinio parašyti vienam žmogui neįmanoma. Istoriją rašo žmonės. Todėl ir šiam leidiniui sudaryti reikalinga rajono žmonių, neabejingų kultūrai, parama.

Kreipiamės į visus Zarasų rajono gyventojus, kraštiečius, turinčius tinkamos medžiagos (atsiminimų, nuotraukų, afišų, skelbimų, laikraščių iškarpų, dokumentų, diplomų, padėkos raštų ir pan.), ir kviečiame atsiliepti. Bendradarbiauti galima su Zarasų kultūros centro arba su kaimuose veikiančiais kultūros padalinių darbuotojais. Informaciją pateikusiojo vardas ir pavardė bus skelbiama leidinyje.

Leidinys „Zarasų kultūros metraštis“ – unikali galimybė pristatyti Zarasų kultūrą dabarties ir ateinančioms kartoms. Kiekvienas žmogus nori (ir turi!) žinoti savo kultūros šaknis. Džiaugiamės, kad kuo daugiau zarasiečių prisidės prie savo krašto kultūros pristatymo.


Jovita Mikutavičienė,

Zarasų rajono savivaldybės

kultūros centro direktorė