FOTO PARODA „SĖLOS KRAŠTO MUZIKANTAI“
Trečiadienis, 01 Balandis 2020 14:14

Dar prieš kelis dešimtmečius Zarasų krašte liaudies muzikantus, grojančius tradicinėmis trieilėmis armonikomis, bei kitais liaudies instrumentais, galėjome skaičiuoti dešimtimis. Todėl prieš dvidešimt trejus metus atsirado liaudiško muzikavimo festivalis „SĖLOS MUZIKANTAI“, siekiantis suburti draugėn senuosius muzikantus, atgaivinti senųjų instrumentų gamybą, bei sukurti mokyklą jauniesiems muzikantams. Be muzikavimo, festivalio įkūrėjas Gintaras Andrijauskas ėmėsi nelengvos užduoties – surinkti muzikantų foto archyvą, ir štai – paroda „Sėlos krašto muzikantai“ prieš jūsų akis – kasmet pildoma ir pristatoma vis platesniam žiūrovų ratui.

Vaclovas Vasalauskas armonika 1950-1960 -tieji metai

„Aš ir pats dažnai galvodavau, kad pagrindinis liaudiškas instrumentas Lietuvoje buvo armonika. Ši paroda jums leis tuo suabejoti. Iš tikrųjų armonika pas mus suklestėjo tik XX amžiuje. O iki tol Lietuvoje karaliavo stygos. Pačios įvairiausios, uždėtos ant kanklių, smuikų, mandolinų ir gitarų. Jeigu tuo abejojate – kviečiame į senosios fotografijos ekskursiją! Pastebėsite, kad styginiai instrumentai jau prieš šimtmetį būrėsi į gana gausius kolektyvus. Turbūt todėl daugelis mūsų savo senelių palėpėse dar ir dabar atrandame mandolinas ar septynstyges gitaras. Daugelis tų instrumentų yra pakankamai aukštos kokybės ir savo laiku buvo pakankamai brangūs.“

 

Samanių muzikantai Zarasų raj. Tarpukaris

DĖMESIO! Gintaro Andrijausko kvietimas jums:

„Baigdamas anotaciją norėčiau paprašyti - jeigu jūs savo senelių albume turite tokią nuotrauką, pasidalinkite jos skanuota versija (būtinai su aprašymu) su mumis. Taip išsaugosime jūsų senelių atminimą ir reabilituosime nepelnytai Lietuvoje pamirštus muzikos instrumentus.“

KONTAKTAI:
Zarasų kultūros centro etnografas Gintaras Andrijauskas
Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo Spam'o, jums reikia įjungti Javaskriptą, kad matytumėte tai
Tel 8 650 36256

 

Klaipėdos geležinkeliečių klubo styginių orkestras
1930 metai

Dauguma parodoje eksponuojamų nuotraukų surinkta Zarasų rajone, tačiau yra nuotraukų ir iš kitų Lietuvos regionų. Žiūrėdami į jas pamatysite, kaip atrodė liaudies muzikantai, instrumentai ir kapelos XX šimtmečio pradžioje, tarpukaryje, bei vėlesniais, laikais.

Šioje parodoje, matote ne tik senuosius muzikantus - Zarasų krašto legendas (Balį Špurą, Stanislovą Berniūną), bet ir jų instrumentus, tradicinius kaimo kapelų sąstatus, bei tikrą muzikavimo aplinką.

Visos šios nuotraukos surinktos iš asmeninių muzikantų fotoalbumų todėl atsiprašome jei ne visų jų gera kokybė.

Zarasų M. Melnikaitės vidurinės mokyklos Styginiu orkestrėlis.
Vad. Mokytojas Rancevas Apie 1960 metus.

Paroda pirmą kartą pristatyta 2007 metais Zarasų kultūros centro parodų salėje per šešioliktąjį „Sėlos muzikantų“ festivalį. Ji buvo eksponuota ne tik Zarasuose, bet ir kituose Lietuvos miestuose, bei už jos ribų:

2008 m. „Sėlos krašto muzikantai“ pabuvojo Utenos muziejuje ir Dusetų dailės galerijoje.

2008 m. – Vilniuje „Griežynės“ festivalyje Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje.

2009 m. – Latvijoje Vabolėje (Daugpilio rajonas)

2010 m. – Daugpilio lietuvių namuose.

2012 m. – Braslavo tradicinės kultūros muziejuje (Baltarusija).

2013 m. – Visagino kultūros centre

2013 m. – Sankt Peterburge Majakovskio bibliotekoje

O dabar paroda atkeliavo ir tiesiai į jūsų namus!

Parodos autorius - Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro etnografas Gintaras Andrijauskas

Parodos kuratorė Zarasų kultūros centro scenografė Birutė Andrijauskienė

Daugiau virtualios parodos nuotraukų galite peržiūrėti mūsų FB paskyroje čia