Tradicinių amatų artelė PDF 

PHARE ESS Žmogiškųjų išteklių plėtros fondo Utenos apskrities tiksliniam regionui projektas "TRADICINIŲ AMATŲ ARTELĖ" Zarasų rajone — tai siekimas: išsaugoti audimo, medžio drožybos tradicijas, peterburgskų armonikų paveldą, jas restauruojant įr gaminant dumples. Skiautinių, lėlių siuvimas - tiek kūrybai iisgrožiui, tiek ir galimybei įsilieti | verslą, rūbų siuvimas ir dekoravimas Dusetose — kelias jaunoms dizainerėms į kūrybą ir žinojimą.

,,Tradicinių amatų artelė" dirbo pasiskirsčiusi cechais: Zarasuose, kultūros rūmų patalpose - tradicinio audimo, lėlių ir skiautinių siuvimo, juostų pynimo ir vijimo, armonikų dumplių gamybos cechas, Drožybos ir medinių namų apyvokos daiktų cechas buvo pasiskirstęs Degučių ir Zaduojbs kaimuose. Dusetų K. Bugos vid. mokyklos patalpose dirbo tradicinio audimo, rūbų siuvimo ir dekoravimo bei skiautinių siuvimo cechas.

,,Tradicinių amatų artelės" projektą vykdė Zarasų rajono sėlių kultūros bendrija ,,Sėla"

Mokytis buvo priimta 37 įvairaus amžiaus žmonės, panorėję išmokti siūlomo amato, galbūt toliau juo verstis kaip pragyvenimo šaltiniu, galbūt išmokti susikurti sau grožį.

Projektas buvo vykdomas nuo 2002 m. spalio iki 2003 m. rugsėjo mėn. Audėjos, rūbų kūrėjos mokėsi ilgiausiai — 8 mėn. Peterburgskų armonikų restauruotojai ir dumplių gamintojai mokėsi 7 mėn., skiautinių ir lėlių siuvė-jos — 6 mėn., drožejai, medinių namų apyvokos daiktų meistrai ir juostų pynėjos — 3 mėn.

Tikime, kad besimokantys nenusivylė, išmoko ir pamėgs amatą, jį pratesė, vėliau perduodami savo vaikams, kitiems žmonėms.

1 2 3 Untitled-2 Untitled-4 Untitled-5 Untitled-6 Untitled-7 Untitled-9 Untitled-10 Untitled-11 Untitled-13