Tai gražiai gražiai mane augino…
Ketvirtadienis, 12 Liepa 2018 15:09

 

„Tai gražiai gražiai mane augino…“ – šiais Just.Marcinkevičiaus žodžiais pavadinome Salako miestelio šventę.Viskas labai simboliška, prasminga ir plakė vienu ritmu, kaip įžanga į Respublikinę Dainų šventę, skirtą Lietuvos 100-mečiui.

Dienos taip susipynė, kad besiruošdami su trimis kolektyvais: vaikų f.k. „Saulala“(vad. D.Kisielienė), suaugusių f.k. „Luodis“ ir šokėjais(vad. A.Macijauskienė), tradicinės muz.kapela „Salako muzikantai“(vad. O.Macijauskas)į šventę, turėjome galimybę jų programas „pristatyti“ Salako ir jo svečių žiūrovui. Nuoširdus AČIŪ kolektyvų nariams (o vaikų kolektyvo  – ir tėveliams) už triūsą ištisus metus, už gražią bendrystę ir šiltus jausmus vieni kitiems kasdienybėje ir šventėse.

Miestelio šventę pradėjo energingi futbolininkai (trys komandos: Daugailių, Kiemionių, Salako ir teisėjas gerb. Klebonas iš Utenos K.Palepšys), susirungę dėl Salako seniūno taurės.

O miestelio centre jau vyko edukacinės programos: „Pagauk vasarą“(vad. D.Koroliova), „Vyžų pynimo“- „Vyžuoniškių bendrija“ iš Utenos rajono. Skambėjo „gyva muzika“, „Linksmajame šimtmečio bare“ vikriai sukosi „barmenės“  Dalia, Reda, Laimutė, Ramunė, o akį traukė skani, išradinga „Šaunių Salako gaspadinių“  Onos V., Valės V., Vidos B., Ritos Ž., Ramunės P., Jurgos M., Laimutės J., Salako socialinių globos namų maisto paroda. Buvo peno ir dūšiai: juvelyrinių dirbinių ir tapybos paroda kraštiečių – vilniečių Gintauto R. Ir Vaidos R., kultūros namų keramikos studijos dalyvių: Jadvygos D., Almos U., Ritos P. Reginos G., Audronės M., studijos vaikų ir vadovo Jono K. darbai. O didžiojoje salėje šeimininkavo svečiai iš Utenos raj. Tauragnų  mėgėjų teatras „Mokas“(rež.L.Juškėnienė), parodę nuotaikingą spektaklį „Išklausyk mus“.  Jis kėlė linksmo šurmulio ir juoko bangas.

Vakariniame koncerte visus susirinkusius sveikino seniūnas J.Šileikis, Zarasų r. savivaldybės  vicemeras A.Abromavičius, administracijos direktoriaus pavaduotojas R.Kisielius. O bendruomenės „Sakalas“ pirmininkas V.Eidėjus pasveikino jubiliatus. Ir  „Petrai“ gavo po medalį, kuriuos iškepė keramikos studijos nariai.

Norėjo  savo pasiekimus per sezoną  parodyti visi Salako kultūros namų kolektyvai – tai  ir padovanojo žiūrovams…

O šventinio koncerto tašką dėjo svečiai iš Vilniaus – folkloro kolektyvas „Labingis“ (vad. L.Stoliarovienė), kurie dieną ekskursijoje po Salaką buvo sužavėti mūsų kraštu. Visi  kolektyvai pabaigoje užtraukėme bendrą dainą, o drauge su žiūrovais  – „Salako himną“ (ž.A.Gruslienės, muz.F.Latėno).

Kiek sušalusius nuo žvarbaus oro žiūrovus ir dalyvius  koncerto pabaigoje įkaitino muzikinė grupė „Baltasis Kiras“(vad. T.Augustinas). Daug kartų miestelio centras aidėjo žodžiais : „…Aš dėl tavęs lūpytes, lūpytes padažiau  pomidorų padaže…“- dainavo visi…

Nuoširdus AČIŪ mūsų jaunam, šauniam salakiečiui Viktorui M. už tinkamai visiems parinktą diskotekos muziką – šokti ir šėlti buvo smagu vos ne „ iki pirmųjų gaidžių“…

O kita šventės diena mūsų laukė su prasmingais renginiais, pagarba Aukščiausiajam ir kovotojams už Lietuvos laisvę! Salako miestelio kapinėse buvo iškelta LR teisingumo ministerijos dovanota vėliava (prieš tai pašventinta Salako švč. M. Marijos Sopulingosios bažnyčioje). Susirinkusiems kalbėjo istorikas L.Abarius, Zarasų r. savivaldybės  administracijos direktoriaus pavaduotojas R.Kisielius, įvykių liudininkai, vėliavos dovanojimo akcijos iniciatorius K.Stankevičius. Kapų tyloje  aidėjo Krašto apsaugos savanorių pajėgų Zarasų kuopos garbės salvės. Grįžtančių minėjimo dalyvių prie šventoriaus laukė šauliška košė ir karšta arbata, kuria vaišino Zarasų 7 kuopos „Vytis“ šauliai.

Salako kultūros namų informacija

Nuotraukos L.Sadausko