Lietuvos šimtmetis Zarasuose
Pirmadienis, 26 Vasaris 2018 09:58

Nuvilnijo Lietuvos šimtmečiui skirti renginiai Zarasuose. Šventiniame renginių maratone dalyvavo  visos rajone esančios kultūros-švietimo įstaigos. Rajono seniūnijose, jų bendruomenėse ir kultūros įstaigose vyko minėjimai, akcijos, šventiniai koncertai. Zarasų kultūros centre nuo ankstaus ryto šurmuliavo vaikų ir suaugusiųjų balsai.

Kultūros centro vestibiulyje veikė Vytauto Didžiojo Karo muziejaus paroda „Lietuvos Husarai“. Po varpų Glorija skambesio, po šventų mišių gausiai zarasiečiai ir miesto svečiai rinkosi į šventinį koncertą „Žemėj Lietuvos“, skirtą Lietuvos Nepriklausomybės  Šimtmečiui Zarasų kultūros centre. Sugiedojus Lietuvos valstybės himną šventinį pranešimą padarė Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, linkėdamas visiems šviesesnio rytojaus.Visi drauge kurkime gražesnius Zarasus, o kartu ir Lietuvą, sakė meras Nikolajus Gusevas. Lietuvos respublikos Seimo narys Algimantas Dumbrava prie savo sveikinimų ir linkėjimų  šia proga apdovanojo Zarasų kraštui ir Lietuvai ilgamete veikla nusipelniusius  Zarasų krašto žmones  Lietuvos trispalve, Lietuvos Seimo išleistu proginiu atminimo ženklu ir kraštiečio Algimanto Navicko naujausiu fotografijų albumu ilgametę buvusią  Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktorę Dalę Vitkūnienę, buvusį Zarasų rajono tarybos pirmininką Praną Gaidamavičių ir aktyvų moksleivį, gimnazistą Simoną Navicką. Šventės išvakarėse Lietuvos prezidentūroje ordino už nuopelnus Lietuvai   medaliu buvo apdovanota Zarasų kultūros centro vyr. etnografė, tautinio kostiumo puoselėtoja ir autorė Rimutė Vitaitė, kurį įteikė pati prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Ta proga Zarasų rajono meras Nikolajus Gusevas dar kartą pasveikino Rimutę Vitaitę už jos didelį indėlį ne tik Zarasų kraštui, bet ir visai Lietuvai. Kaip ir kiekvienais metais,  buvo paskelbta Zarasų rajono kultūros ir meno premija už profesionalią veiklą. Ši premija,  už aktyvią  profesinę veiklą, liaudiškų tradicijų puoselėjimą, Zarasų krašto garsinimą, paskira Zarasų kultūros centro etnografui, garsiam muzikantui Gintarui Andrijauskui. Po visų sveikinimų ir linkėjimų šventinį koncertą pradėjo pučiamųjų instrumentų grupė „Amber Brass.

Tai buvo puiki muzikinė dovana tiek nominantams, tiek ir žiūrovams. Toliau šventinę programą tęsė rajono meno mėgėjų kolektyvai. Visagino kūrybos namų teatras „Gyvenimas yra gražus“, režisierė Birutė Davidovičė, savo teatriniais intarpais, paįvairino meninę programą, kurioje pasirodė kultūros centro pagyvenusių žmonių bei vidutinio amžiaus liaudiškų šokių kolektyvai „Ąžuolinis“ ir „Ežerūnas“, vadovės Jovita Mikutavičienė ir Diana Skusevičienė, folkloro kolektyvas „Seluona“, vadovė Rimutė Vitaitė, tradicinė kapela „Čir vir vyrai“ ir grupė „Mandolinininkai“, vadovas Gintaras Andrijauskas, mišrus choras „Gelmė“ ir solistai Diana Skvarčinskaitė ir Gražvydas Gasparavičius, vadovė Jūra Nastajienė, moterų vokalinis ansamblis „Rasos“, vadovė Inga Meškienė, teatro grupė „Su elektra“, vadovė Skaidrė Vanagaitė, Zarasų meno mokyklos jaunučių ir jaunimo liaudiškų šokių kolektyvai „Lietutis“, vadovė Inga Zakarauskienė ir „Vingurinis“, vadovė Vanda Politaitė, dainavo Širvio progimnazijos ir “Ąžuolo“ gimnazijos merginų duetai ,vaikinų ansamblis,  vadovai Diana Skvarčinskaitė ir Gražvydas Gasparavičius.

Šventinį koncertą vainikavo finalinė kompozicija  pagal Justino Marcinkevičiaus ir G.Savinos dainą „Lietuva“, apjungusi visus renginio dalyvius. Renginį režisavo režisierė Birutė Davidovičė, garso operatorius  Martynas Juškevičius, apšvietimo režisierius Tomas Žiliukas. Vakarop  temstant renginys persikėlė į Zarasų miesto Sėlių aikštę, kurioje vyko teatralizuota  pilietinė akcija „Laimės žiburys“, režisierius kraštietis, Zarasų krašto garbės pilietis Algirdas Latėnas. Projekto autorė Zarasų rajono savivaldybės Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Šukštulienė.

Trijų valandų trukmės  penkių dalių programoje dalyvavo dešimties seniūnijų, jų bendruomenių delegacijos,  Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai, vadovaujami režisieriaus Algirdo Latėno, aktorius Gediminas Storpirštis, Zarasų rajono mokyklų ir kultūros centrų  vaikų ir suaugusiųjų folkloro dainininkai, choristai ir šokėjai. Renginyje dalyvavo per 300 atlikėjų. Led ekranų pagalba net iš tolo  buvo galima stebėti programos turinį. Scenos gale puikavosi ledo skulptūra „Laimės žiburys“, kurią kūrė ir pagamino UAB „Ledo meistrai“. Po  įspūdingo lazerių šou ir šventinio fejerverko  programą tęsė  garsieji „Sadūnai“, grupė „Arbata“, solistai Vladas Kovaliovas ir Indrė. Renginio scenografas  Žilvinas Danys.

Rajono „Šlyninkos“ vandens malūno ir Vajasiškio bendruomenės, Zarasų miesto seniūnija , Zarasų šaulių 7-os kuopos „Vytis“ šauliai tiek dalyvius tiek ir žiūrovus vaišino karštu šiupiniu, karšta arbata bei  kitais skanėstais, už ką jiems sakome didelį ačiū.

 

Daugiau nuotraukų čia

Zarasų kultūros centro informacija