Holograminė žinutė Zarasų miesto visuomenei
Penktadienis, 22 Rugsėjis 2017 09:41

 

 

“HOLOGRAMINĖ ŽINUTĖ”

NEĮPRASTA ZARASŲ JAUNUOLIŲ ŽINUTĖ LIETUVAI

Spalio ketvirtosios rytą aktyviausias Zarasų jaunimas dalyvavo informacinio raštingumo mokymuose “Holograminė žinutė”, vykę Zarasų kultūros centre. Šie mokymai yra organizuojami VšĮ “Kūrybos ir Inovacijų laboratorijos” bei remiami Lietuvos Kultūros tarybos.

 

Atviras naujovėms būrys jaunuolių rytą pradėjo nuo linksmų susipažinimo žaidimų, kurie privertė sušilti, kūrybiškai pamąstyti bei nuoširdžiai pasijuokti.

Surašę savo šios dienos tikslus ir lūkesčius dalyviai gavo užduotį, pavadinimu “Misija neįmanoma”. Užduoties esmė- įvykdyti 13 užduočių per ketvirtį valandos. Atrodo tikrai neįmanoma, ar ne?  Vis dėlto drauge mokymų dalyviai užduotį įveikė tikrai sėkmingai.

Kitas, rungtyniavimu paremtas žaidimas reikalavo moksleivių pamąstyti apie pirmas kilusias asociacijas žodžiams “Socialiniai tinklai” ir “kitas internetas”. Popieriaus lapai labai greitai užsipildė – jaunuoliai paplušėjo iš peties.

Įpusėjus mokymams komandų laukė labai rimta užduotis - pagal raktinius žodžius,  surašytus praeitoje užduotyje, jaunuoliai formulavo saugumo internete taisykles - dalinantis savo patirtimi buvo prieita išvada,  kad šiomis dienomis visuomenė dažnai per daug pasitiki internetu,  todėl skelbia konfidencialią informaciją, pasirenka lengvai atsimenamus slaptažodžius savo socialinių tinklų paskyroms nė nenumanydami,  kad lengvai įsimenamas lygus lengvai atspėjam, neanalizuodami gautų failų ar el.laiškų juos atidaro ir leidžia virusams veikti jų įrenginiuose.

Pagal surašytus punktus dalyviai porose kūrė planšetinių kompiuterių parodą,  susidedančią iš vaizdžiai pateiktų aiktelėti verčiančių netinkamo elgesio internete istorijų. Tie pasakojimai byloja apie neatsakingus žmonių veiksmus, lėmusius reputacijos nuosmukį ar asmens duomenų neteisėtą panaudojimą.

 

 

Tuo pat metu apdoroję visą per dieną sužinotą informaciją mokymų dalyviai stojosi prie žalio fono ir į kameros objektyvą ištarė žinutę visai Lietuvai. Į ką tai pavirto suprasite atsakę į klausimą : “Ar įsivaizduojate, kaip atrodo vaiduokliai?”  Hologramas sukūręs lektorius iš paprasto dvimačio vaizdo įrašo jaunuolius pavertė trimačiais holograminiais vaiduokliais - tamsioje Kurhauzo salėje jaunieji aktyvistai galėjo pamatyti save iš šalies, aptarti kiekvieno hologramą ir tiesiog smagiai pasijuokti.

 

 

Paleidę lėktuvėlius su užrašytais pasižadėjimais dalyviai atviravo, kad mokymai buvo įdomūs, smagūs, naudingi - vieni teigė daug sužinoję apie save, kiti pasisėmė žinių apie programišių taktikas ir virusų tipus.

Buvo išties neįprasta - juk ne kiekvieną dieną pamatysi savo paties hologramą.

 

Organizatoriai: VšĮ Kūrybos ir inovacijų laboratorija ir Zarasų kultūros centras.