Garbingai ir sėkmingai „išausta tapatybė“...
Ketvirtadienis, 13 Liepa 2017 10:30

 

 

Svarbiausią Lietuvos dieną – liepos 6-ąją – kartu su visais „Tautišką giesmę“ giedojome ir mes, Zarasų kultūros centro liaudiškų šokių grupė „Ežerūnas“. Tradicija tapusius „Tautiškos giesmės“ giedojimus esame patyrę klajonėse užsienyje ar renginiuose rajone. Bet šiais metais valstybės himną iškilmingai atlikome ypatingoje vietoje – ant Dubingių piliakalnio – dėvėdami tautinius kostiumus bei būdami vieningi su visa Lietuva.

Šventė Dubingiuose buvo įspūdinga. Čia, buvusioje Radvilų giminės iškilimo ir suklestėjimo žemėje, vyko ko gero svarbiausias tą dieną Lietuvos renginys, kuriame susijungė sąšaukos iš 100 piliakalnių. Švęsti Valstybės dienos į Dubingius atvyko ir garsiausi Lietuvos žmonės (atlikėjai, aktoriai, žurnalistai, valdžios atstovai). Vyko tarptautinio festivalio „Baltica“ ir sutartinių šventės „Sutarjėla“ dalyvių pasirodymai. O mūsų tą dieną laukė dar viena nauja patirtis – dalyvavimas jau trečią kartą rengiamame dailiausių tautinių kostiumų konkurse „Išausta tapatybė“.

Tautinio kostiumo konkursą organizavo Lietuvos nacionalinis kultūros centras, skatindamas visuomenę domėtis nacionaliniais drabužiais, kultūrine bei menine jų verte. Taip įprasminami 2017-ieji metai – Tautinio kostiumo metai. Vietiniuose konkurso turuose nugalėję į respublikinį turą Dubingiuose susirinko per 300 dalyvių iš visų Lietuvos regionų: Žemaitijos, Mažosios Lietuvos, Aukštaitijos, Suvalkijos, Dzūkijos. Tarp jų ir Zarasų kraštui atstovaujantys mes, šokių grupės „Ežerūnas“ šokėjai, bei audėja Birutė Andrijauskienė, sukūrusi ir pasisiuvusi sau moterišką tautinį kostiumą. Regioninių turų nugalėtojai rungėsi keliose kategorijose: asmeniniai moterų, vyrų, vaikų, šeimų ir bendrijų kostiumai, suaugusiųjų ir vaikų folkloro ansamblių, kitų mėgėjų meno žanrų kostiumai. Nugalėtojus rinko specialistų ir žymių visuomenės bei kultūros žmonių vertinimo komisija: dizainerė Jolanta Rimkutė, menotyrininkė Teresė Jurkuvienė, etnologė Elvyda Lazauskaitė, architektas, menotyrininkas Marius Daraškevičius, žurnalistas, rašytojas Andrius Tapinas.

Atstovaudami Aukštaitijos regionui ir demonstruodami aukštaitiškus kostiumus LRT tiesioginės transliacijos metu išgirdome džiugią naujieną. Kompetentingos komisijos sprendimu kategorijoje „Geriausi mėgėjų meno grupės tautiniai kostiumai“ nugalėtojais pripažinti mes! Dizainerė Jolanta Rimkutė mums įteikė prizą – šaudyklę, simbolizuojančią kruopštų audimo procesą. Konkurso metu dėvėjome dvejopus aukštaitiškus kostiumus: pagal muziejinius pavyzdžius dizainerių atkurtus tradicinius valstietiškus bei XIX a. miestiečių kostiumus. Juos įsigijome Europos sąjungos finansuojamo Lietuvos ir Latvijos bendradarbiavimo projekto „Baltai“ metu. Prie jo įgyvendinimo daugiausia prisidėjo tuometė Zarasų kultūros centro direktorė ir kolektyvo vadovė Jovita Mikutavičienė, kurios dėka ir buvo įsigyti šie kostiumai. Šiuos tautinius kostiumus „Ežerūno“ šokėjai yra pristatę trijose Dainų šventėse, tarptautiniuose festivaliuose užsienyje (Portugalijoje, Sardinijoje, Slovėnijoje, Kroatijoje, Azerbaidžane, Baltarusijoje, Rusijoje ir kt.). Su jais dalyvaujame ir miesto bei rajono šventėse.

Didžiuojamės kartu su visa Lietuva turiningai ir įsimintinai paminėję Lietuvos valstybės dieną. Džiaugiamės svariu mūsų tautinių kostiumų įvertinimu. Tautinis kostiumas mums – tai ne tik protėvių istorija. Tai pasididžiavimas savo šaknimis, dėvėjimo elegancija ir galimybė saviraiškai bei individualumui. Tai tradicijos populiarinimas ir puoselėjimas šiandien. Su jais mes „audžiame savo tapatybę“...

Andželika Vitkūnienė, „Ežerūno“ šokėja

 

Nuotraukos iš šokėjų asmeninio archyvo