Vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis "Čiūta" PDF Spausdinti Email
Parašė   
Antradienis, 22 Lapkritis 2016 14:19

Vaikų folkloro ansamblis „Čiūta“ susikūrė 1989 m. Jau išaugo karta, keletas gabių jaunų žmonių papildė studentiškus kolektyvus, sėkmingai muzikuoja ir nepamiršta Zarasų.

„Čiūta“ nuo susikūrimo dirbo kaip studija, kaip etnokultūros mokyklėlė. Vaikams išdėstoma tradicinės kultūros esmė, kalendorinių švenčių reikšmės, dainų semantika, ir daugeliui jaunų žmonių formuojasi tautinė savimonė, kaupiasi patirtis.

Nuo 1995 m. rengiame rajono vaikų folkloro sambūrį „Oželio pastogėj“, taip patys augdami ir skatindami augti kitus 5 rajono vaikų folkloro kolektyvus.

Daug metų mūsų buvo per 40, įvairaus amžiaus, įvairių gabumų. Pastaraisiais metais kolektyvas sumažėjo, dirbame dviem grupėm- „mažiukai“, skaičiuojantys šarkos vaikus, apdainuojantis gerąsias mamas- pelėdas ir „dičkiai“ – kuriems atskleidžiama visos gyvenimo paslaptys sudėtos mūsų tradicinėse dainose. Norintys gali mokytis griežti smuiku ar armonika, bosinti tradicine basetle, kankliuoti, lumzdžiuoti, o skudučiuoti

netgi privalu. „Čiūta“ sutartinininkės įveikia įvairiausias sutartines, tradicinė kapelija, kad ir nepasiekusi didelio pripažinimo ir meninio lygio aukštumų , bet visgi suteikusi progą jaunimui muzikuoti, deja jau išleido muzikantus, dabar vėl pradės nuo pradžių.

Didžiausias mūsų darbas ir pasiekimas- jau du metus vykstantis vaikų ir jaunimo folkloro festivalis „Zalvynė“ , pretenduojantis į respublikinį, o vėliau gal ir į tarptautinį.

Įdomi festivalio programa, kurioje yra visko: paveldo tikrumo ir išliekamumo, mitologijos Šavašos pažintiniame take, kulinarinio paveldo ir jaunimui artimo, kūrybos erdves atveriančio folkroko.

Smagios ir laukiamos etnokultūrinės vasaros stovyklos, rengiamos nuo 1998m. Susipažinti vis su kita rajono vietove, pabendrauti su kaimo žmonėmis ir vėlgi daug ko išmokti- iš žolių paukščius išlankstyti, suktis virtuvėje, padainuoti, pakankliuoti, juostas pinti.

Mažiesiems reikia išmokti pasidaryti šiaudinius eglutės papuošalus, žinoti kaip tradiciniu būdu marginami margučiai. Toks jau tas vaikų ir jaunimo gyvenimas- mokykis ir mokykis.

LAST_UPDATED2