1950-1957 m. visas kultūrinis darbas vyko skaitykloje – klube ir bibliotekoje. Nuo 1957 m. pastačius Avilių kaimo centre kultūros namus visa kultūrinė veikla iki šių dienų vyksta Avilių skyriuje. Kultūros namai pastatyti iš Beliūnų kaimo  Paurio namų, kuris buvo su šeima išvežtas į Sibirą. Jo namą išardė ir viską vežė į Avilius. Taip buvo statomi kultūros namai.

Avilių kultūros skyrius žmonės visada mėgo dainą, šokį. Kultūros skyriaus trauka didelė. Juose aviliškiai lyg bitelės renkasi ir neleidžia pamiršti tautos kultūros vertybių, švenčiamos visos valstybinės ir kalendorines šventės.  Tačiau metai griovė kaimo kultūros židinį. Tad buvo parengti projektai, gauta pinigų ir renovuotas Avilių kultūros skyrius. Pagaliau kultūros skyriaus pastatas neatpažįstamai atjaunėjo.

Po 2014 metais pasibaigusios renovacijosAvilių kultūros skyrius šviesūs, šilti ir jaukūs. Jau trečią dešimtmetį čia gyvuoja ,, Karkluoja“ – etnografinis ansamblis, kurį  subūrė Irena Blinstrubienė, o dabar sėkmingai ,,vairuoja“ Danutė Alaunienė.

Vaikų ir jaunimo mėgėjų kolektyvas Kalėdoms ir Motinos dienai rengia spektaklius. Vaidinome Violetos Palčinskaitės ,,Aš vejuosivasarą“, ,,Ri-ku Ta-ku“, Kazio Sajos ,,Dingęs kalendoriaus lapelis“.  Ateinančios Kalėdoms  vaikai repetuoja pasaką ,,Ledinukų Kalėdos“.

Kiekvienais metais birželio 1-ąjąšvenčiama Tarptautinė vaikų gynimo diena. Organizuojama vaikų piešinių konkursai. 2016 metais tą dieną sporto aikštelėje vyko vaikų sporto žaidynės, kuriose dalyvavo apie 50 įvairaus amžiaus vaikų ir jaunimo. Žaidė krepšinį, tinklinį, bėgo krosą aplink Avilius.

Gražiai bendradarbiaujama su biblioteka ir NVŠ organizatore. Per vykstančius renginius pristatomos knygų parodos, vyksta garsinis skaitymas. Kaimo festivalis „Vasara kaime“ kas antrais metais švenčiamas Aviliuose.

Jaunimas labiausiai mėgsta ,,grancvero vakarėlius“, kuriuos organizuoja švenčių proga: Per Valentino dieną, Kovo – 11-ąją. Aviliuose visi jauni žmonės šį šokį moka ir jam nėra abejingų.

Vyksta daug jaukių ir malonių pasisėdėjimų, kuriuos pasiūlo kaimo bendruomenės žmonės. Paskutinysis: ,,Pyragų diena“. Už pinigėlius, kurie buvo paaukoti po pyragų puotos, buvo nupirkta nuostabi rankdarbių knyga ir artėjančių Kalėdų proga padovanota mūsų kaimo auksarankei Agnytei.

VDU folklorinis ansamblis ,,Linago“ apibendrindamas ekspedicijose sukauptą medžiagą 2017 metais ketina išleisti knygą apie Aukštaitijos muzikantus. Leidėjai paprašė plačiau aprašyti mūsų krašto muzikantų veiklą ir gyvenimą. Malonu buvo prisiminti kultūros namų istoriją nuo pat atsiradimo laikų ir žmones atidavusius jiems dalelę savo gyvenimo.

Avilių kultūrinių renginių organizatorė Ligita Čerkova