Tautinių kostiumų detalių kūryba, dėvėjimas ir priežiūra
Antradienis, 08 Lapkritis 2016 11:21

Lapkričio 4-5-6 dienomis įvyko seminarai apie tautinio kostiumo detales, visumą, dėvėjimą, priežiūrą, o norintiems ir pradėjusiems- pasigilinimas į audimo paslaptis.

Pirmoji diena- lapkričio 4, skirta paklausymui ir klausimų atsakymams. Įžangoje, pradedant seminarą, pasakiau, kad tai, apie ką kalbėjome 2010 metais panašiame seminare, nesinorėtų kartoti, nes jau paaugome, ABC jau žinome. Lietuvos nacionalinio kultūros centro vyresnioji specialistė Danutė Keturakienė, atsivežė daug pavyzdžių, čia pat rengė vieną iš seminaro klausytojų, čia pat buvo apipilta klausimais , paprašymais pakartoti ir t.t. Aptarta ir nagrinėta vaizdinė medžiaga - mūsų keletas kostiumų, tame tarpe ir stilizuotų archeologinių. Aptarta detalių derinimo ir raštų parinkimo komplektuojant rūbus, klausimai. Atsakyta ir parodyta archeologinių kostiumų detalių sujungimo, papuošalų parinkimo ir kiti klausimai. Mes- zarasietės, užsiimančios kostiumų audimu ir siuvimu, papasakojome ir parodėme . detalių sukirpimą ir paruošimą siuvimui

Teorinės dalies klausėsi Zarasų rajono, Ignalinos, Visagino kultūros darbuotojos, kurios kiekvieną dieną susiduria su tautinio kostiumo subtilybėmis. Po vieną darbuotoją dalyvavo iš Utenos ir Anykščių.

Vėliau, persikėlus į tradicinių kostiumų artelę ėmėmės konkrečių darbų- audeklo, kuriuos tęsėme iki sekmadienio pavakarių. Audeklo metimas, rietimas, įvairių audeklų raštų, tankumo ir kiti klausimai. Meistrė Adelė Tumėnienė išmokė skaityti ir pačiam susikurti keturnyčių dimų raštą, kalbėjomės apie aštuonnyčių rašto vėrimus, rinktinius raštus, norinčios pabandė savo rankomis padaryti visus darbus nuo nytelių susirišimo iki audimo, kurio savaime neakcentavome, nes austi tai lengviausia ką reikia daryti, kad atsirastų audeklas. Kas nenorėjo mokytis- fotografavo, o kas mokėsi – įgijo šiek tiek žinių ir gal būt atras savyje motyvacijų pradėti šį amatą.

Seminaras apie tradicinius kostiumus – savalaikis. 2017 metai paskelbti Tautinio kostiumo metais ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje. Be to, ruošiamas Lietuvos- Latvijos- Baltarusijos bendradarbiavimo per sienas projektas , kurio partneriais būsime ir mes, nukreiptas į tautinio kostiumo kūrimą bei gamybą. Mes, zarasietės pažengę daug toliau, tad mokysime ir kaimynus kostiumo audimo subtilybių.

Šį seminarą rengė kultūros bendrija „Sėla“, pagal mažabiudžetinį projektą „Audžiam sutartinę“ , finansuotą Lietuvos kultūros tarybos.

Daugiau nuotraukų čia