Suvieko koleltyvai Obeliuose „Obelinės“ festivalyje
Trečiadienis, 26 Spalis 2016 13:19

 

 

Nuostabus šiemet rugsėjis, dovanodamas ne tik šiltus orus, bet ir gausų obuolių derlių. Nuo seno šeimininkės obuolius džiovindavo, virdavo obuolienę, statydavo kompotus, dar gi obuolius ir raugdavo. Na ir mes, Suvieko kaimo kolektyvai – folkloro ansamblis „Čičirys“ bei kapela „Cinkelis“ susirinkę paskutiniuosius „bieliaus abaliokus“, šitaip anksčiau vadindavo alyvinius obuolius, susikrovę visus instrumentus, karštą rugsėjo 11 – osios sekmadienį išskubėjom in Abelius, kur vyko trečioji „Abelinė – 2016“ diena.

 

Nors organizatoriai džiaugėsi, jog šeštadienį jų šventę aplankė apie 5000 žiūrovų, tačiau ir  sekmadienį po Atlaidų mūsų pasiklausyti atėjo tikrai labai gausus klausytojų būrys. Tad ir pradėjome savo pasirodymą folkloro temine programa „Abelyte, tu žalioja“, kurioje lyginome obelį su moterimi, porinom apie obelų veisles, sodus, gardžiausius receptus iš obuolių, obels medienos tamsiai rainiuotus šaukštus ir vis kalbas apipindamos dainomis ir sutartinėmis. Na, o mūsų pasakorka Laima Dainienė su savo tarminiu eilėraščiu apie bieliaus obuolius, raudonas perečkas (raudonieji serbentai) ir Untaniokų prajuokino net tik žiūrovus, bet ir mus, nors jau daug kartų esam ją girdėję sakant šį eilėrašrį, bet vėl išgirdus, kaskart kikeni iš naujo.

Folklorą keitė kapela su savo smagiomis polkomis, valsais ir svajingomis dainomis. Šitaip atidainavę ir atgroję net porą valandų, buvom apdovanoti dovanomis ir padėkos raštais Taigi dar pasigaržiavę Rokiškio sūriu su saldžia obuoliene, prisivaišinę koše, puikiai nusiteikę grįžome namo, besidžiaugdami puikiu sekmadienio vakaru.

Diana Skvarčinskaitė

Suvieko kolektyvų „Čičirys“ ir „Cinkelis“ vadovė,

Nuotr. Reginos Balčytienės ir Gražvydo Gasparavičiaus.