Nauji mokslo metai – nauji festivaliai
Trečiadienis, 26 Spalis 2016 13:12

 

 

Praėjusieji mokslo metai Zarasų kultūros centro vaikų folkloro ansambliui „Čiūta“ pasibaigė dalyvaujant festivalyje „Zalvynė“, na o naujieji mokslo, metai, pačiame rugsėjo viduryje, prasidėjo taip pat festivaliu – Jonavos kultūros centro surengtame festivalyje „Siūlai, siūlai, susivykit“.

 

Tai naujas Respubklikoje festivalis, skaičiuojantis dar tik antrus savo gyvavimo metus, tačiau šiemet jis jau tarptautinis ir vyko dvi dienas. Festivalio tikslas – kiekvieno krašto savo tradicijų, tarmės, repertuaro, kostiumo puoselėjimas ir išsaugojimas. Šis renginys sutraukė puikius vaikų ir jaunimo kolektyvus iš visos Lietuvos – Prienų, Kėdainių (2 ansambliai), Kauno (3 ansambliai), Utenos, Jonavos (3 ansambliai), Švenčionių, Biržų, Kaišiadorių, Trakų, Zarasų, na ir Estijos.

Zarasus atstovavo jau minėtas vaikų folkloro ansamblis „Čiūta“, atlikęs dainas savo tarme, sutartines, kūrinius skudučiais ir kanklytėmis. O taip pat pasakotojas, puikiai atlikęs kelis pasakojimus savo prigimtine aukštaičių tarme Emilis Strunkevičius.

Pirmoji festivalio diena buvo skirta jaunimo kolektyvams, kurie po savo pasirodymų vakarojo su modernaus folkloro grupe „Aisva“, instrumentinio folkloro grupe ‚ByTikZyz“ bei dalyvavo etninės kultūros akcijoje ‚Visa Lietuva šoka“.

Antroji diena – vaikų folkloro kolektyvų pasirodymai. Šioje dalyje dalyvavome ir mes. Visi kolektyvai puikiai pasiruošę (nors dar tik mokslo metų pradžia), daugelis jų pažįstami iš kitų festivalių. Na o mus sužavėjo Mockevičių šeimynos iš Trakų dainininkai, pasakotojai, muzikantai.

Renginys vyko Jonų slėnyje, kuriame tilpo ne tik muzika, bet ir amatai bei žaidimai. Taigi liejome žvakes, pynėme juosteles, gaminomės šiaudo birbynėles ir žaidėme įvairius lietuviškus žaidimus. Vėliau vyko vakaronė, kuriai mes jau buvome apšilę penktadienį Zarasų Sėlių aikštėje vykusioje akcijoje „Visa Lietuva šoka“.

Pilni įspūdžių, puikia nuotaika grįžome namo, belaukdami kito savaitgalio, kuomet vyksime į Kaune organizuojamą festivalį „Baltų raštai“. Įspūdžiais ir iš šio festivalio, būtinai pasidalinsime su jumis, kai iš jo grįšime.

Diana Skvarčinskaitė

Vaikų folkloro ansamblio „Čiūta“ vadovė

Nuotr. Vaidos Strunkevičienės