Įspūdžiai sugrįžus iš tarptautinio festivalio „Baltų raštai“
Trečiadienis, 26 Spalis 2016 13:02

 

 

Jau VIII - ąjį kartą Kauno tautinės kultūros centras artimiausią Lygiadienio šventei savaitgalį organizuoja tarptautinį vaikų folkloro festivalį „Baltų raštai“. Kiekvienais metais šis festivalis būna, tarsi, teminis. Šių metų tema – paukščiai. Festivalis truko tris dienas ir prasidėjo penktadienį rugsėjo 25 d. festivalio vėliavos pakėlimu ir vainiko pynimu, filmo „Tarptautinis vaikų folkloro festivalis „Baltų raštai““peržiūra, nuotraukų paroda „Sustabdytos „Baltų raštų“ akimirkos“, ugnies įžiebimu. Vėliau vyko  proto mūšis „Ba(l)tai“- moksleivių etnoviktorina, edukacinis užsiėmimas „Kulinarijos paveldas, skanėstai vaikams XVIII a. – XX a. pr.“, seminaras „Baltų kultūros reliktai tautodailėje, kalboje, muzikoje“.

 

Po pietų festivalio atidarymo koncertas „Mačiau mačiau kukutį“, na o vakare   Lygiadienio šventė ant Vieškūnų piliakalnio. Labai gasusus vaikų folkloro ansamblių būrys dalyvavo šioje festivalio dienoje – iš Kauno (4 kolektyvai), Kėdainių, Kaišiadorių, Alytaus, Palemono, Jiezno. O taip pat užsienio kolektyvai iš  Kaliningrado (Karaliaučiaus) srities, Latvijos (3 kolektyvai), Žaliojo kyšulio, kurie dalyvavo festivalyje visas tris dienas. (Gaila, kad neteko mums šiose veiklose dalyvauti, manau, kad tikrai būtų buvę įdomu, informatyvu ir prasminga.)

Šeštadienis prasidėjo tradicinės choreografijos mokymais „Vaikai, vaikai, vanagai“,  vėliau vyko festivalio svečių koncertas „Atskrido paukštužė“, koncertas „Lakštingalėle, raibasis paukšteli“. Visi koncertai vyko skirtingose erdvėse, net gi lauke, nes oras buvo idealiai tinkamas lauko renginiams. Šioje dienoje dalyvavo Zarasų raj. savivaldybės Kultūros centro Dusetų dailės galerijos Antazavės folkloro ansamblis  „Ramtatūris”. Vadovė Dalia Paliūnienė. Jis pasirodė Kauno Šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčios vidiniame kieme. Šią dieną festivalį dar papildė nauji kolektyvai iš Utenos, Druskininkų, Kazlų Rūdos, Prienų, Tytuvėnų.

Sekmadienis– trečioji festivalio diena prasidėjo  edukacinė programa svečiams iš užsienio, festivalio vainiko išplukdymu, vėliau tęsėsi tradiciniai lietuvių liaudies žaidimai vaikams. Na o po pietų šventė persikėlė į  Istorinę Lietuvos Respublikos Prezidentūrą, kurioje vyko koncertas „Paukščių deivių kalba“. Šioje dalyje pasirodė Zarasų kultūros centro vaikų folkloro ansamblis „Čiūta“, kuriam vadovauja Diana Skvarčinskaitė. Ansamblio programoje skambėjo dainos apie „Starkų“, šarkelę varnelę, , didžius ir mažus paukštelius sulygintus su  mergele ir berneliu, paukštelių balių, karvelį, katras prilasįs ir prisprogįs šį kart gert gavo pas kauniškius,  sutartinė apie žvirblį, kurį pagavo ir iškepė, skudučių sutartinė su pagiedojimu „Šili gegela kukava“, kanklėmis atliekami kūriniai bei porinimai apie paukščių būdą, šventes, ryšį su žmogumi, laimes ir nelaimes. Su mumis koncerte pasirodė Kėdainių „Kleketukai“ ir jau minėti 3 latvių kolektyvai, vienas jų – „Skandinieki“ iš Rygos bandė prikviesti paukščių dvasią, kuri saugo visus paukščius bei žmones, beje šis kolektyvas stengiasi išlaikyti fino – ugrų tradicijas, dėl to mums pasirodė labai savitas ir išskirtininis, netgi egzotiškas. Na o festivalį vainikavo Kauno tautinės kultūros centro  folkloro ansamblio „Ratilėlis“  25-mečio koncertas „Skamba, aidi, gaudžia“, po kurio buvo nuleista festivalio vėliava.

Išnaudodami puikų orą ir laisvą laiką dar spėjome pasivaikščioti Nemuno krantine, aplankyti Kauno pilį. Labai džiaugiamės patirtais įspūdžiais, tad už šią kelionę ir dalyvavimą festivalyje esame dėkingi Zarasų kultūros centrui.

Diana Skvarčinskaitė vaikų folkloro ansamblio „Čiūta“ vadovė

Nuotraukos Adomo Mechovičiaus