Rakija Klezmer Orkestar
Antradienis, 18 Spalis 2016 10:40

Spalio 28 d. 17 val. Zarasų kultūros centre
„Rakija Klezmer Orkestar“ koncertas

Koncerto trukmė 1 val. Bilieto kaina 3 Eur.

Atgaivinti tai, kas prarasta. Tokį tikslą užsibrėžė neseniai susikūrusios grupės „Rakija Klezmer Orkestar“ muzikantai – ieškoti litvakiško klezmerio skambesio. Grupės repertuare jau keliasdešimt žydiškų melodijų, kurių muzikantai ieško ir archyvuose, ir lankydami žmones.
Idėja sukurti netradicinę muziką grojantį orkestrą jo įkūrėjui D. Bagdonavičiui kilo po išvykos į Balkanus, kuris jis susižavėjo balkaniška muzika. Grįžęs į Lietuvą jis pasiūlė savo draugams pradėti groti ką nors panašaus.

„Šiaip pasauly daugiausiai atliekamas Moldavijos, Besarabijos teritorijoje atliekamas litvakiškasis klezmeris, galima sakyti mažiau melodingesnis, jis turi savitų bruožų. Aš pats kaip muzikantas galiu atskirti, kad čia yra litvakiškas, o čia jau ne, jis turi kitokią, Lietuvos dvasią“, – aiškina akordeonininkas, grupės lyderis D. Bagdonavičius.
Klezmer – tai tradicinė aškenazių, Rytų Europos žydų muzika. Klezmeriai įprastai grodavo per šventes, dažniausiai vestuves. Iki mūsų dienų litvakiško klezmerio garso, vaizdo įrašų ir natų beveik neišliko, todėl grupės muzikantai imasi atgaivinti tai, kas nugrimzdo į užmarštį.

Pats studijuojantis etnomuzikologiją ir rašantis darbą apie litvakišką klezmer muziką D. Bagdonavčius sako, kad tai, ką atranda archyvuose, ar sužino iš žmonių, gali įgyvendinti praktiškai ir atlikti su grupe.
„Atlikėjai sako siekiantys ne tik surinkti kuo daugiau tradicinių žydų dainų melodijų, jiems svarbi kiekvieno kūrinio atlikimo nuotaika, maniera, skambesys.

„Reikia pajusti manierą, mes iki galo nesame išjautę, daug dirbame, klausome, ieškome autentiško garso. Tai labai svarbu, nes natas sugroti gali bet kas, bet tai neskambės. Pajausti manierą – sudėtinga, reikia su tais žmonėmis bendrauti, draugauti“, – sako perkusininkas Mikas Kurtinaitis.

Koncerto trukmė 1 val.
Bilieto kaina 3 Eur.