Visa Lietuva šoka
Trečiadienis, 07 Rugsėjis 2016 13:04

 

 

Kviečiame dalyvauti akcijoje „Visa Lietuva šoka“

Baltų vienybės dieną per rudens lygiadienį jau daugelį metų renkamės ant piliakalnių. Uždegame vienybės laužus pasidairydami po temstančias apylinkes ar dar kur nematyti laužų, uždegtų kaimynų. Skamba dainos, ateinantys atsineša vaišių. Tai atitinka liaudies tradiciniame kalendoriuje buvusius rudens sambarius, kuriais pažymėdavo žemės ūkio darbų pabaigą, derliaus nuėmimą. Šią dieną žmonės rinkdavosi į ištuštėjusius laukus, pamiškes, piliakalnius, atsinešdavo alaus, daromo šiai progai, padėkodavo žemei už išaugintą derlių, tarsi palaimindavo ją, beatgulančią žiemos poilsiui.

 

Šiai progai Lietuvos liaudies kultūros centras inicijuoja gražią ir linksmą akciją „Visa Lietuva Šoka“.

2016 m. rugsėjo 16 d. ši akcija vyks jau antrą kartą. Akcijos tikslas – per tradicinius šokius vienyti bendruomenes, stiprinti lietuvių kultūrinės tapatybės jausmą. Visi Lietuvos žmonės yra kviečiami tuo pačiu metu susiburti miestuose, miesteliuose, regionų centruose, šalies sostinėje – visose visuomenei atvirose erdvėse, švietimo, kultūros bei kitose įstaigose – mokytis tradicinių šokių, šokti juos, visiems kartu išgyventi nepaprastą vienybės ir bendravimo džiaugsmą.
2015 m. rugsėjo 19 d. pirmąkart įvykusi etninės kultūros akcija „Visa Lietuva šoka“ sulaukė gana didelio visuomenės susidomėjimo. Prie idėjos įgyvendinimo prisidėjo daugybė šalies įstaigų, bendruomenių, mėgėjų meno kolektyvų net iš 52 savivaldybių, taip pat ir užsienio lietuviai iš Jungtinės Karalystės, Velso, dalyvavo ir šalies lopšelių – darželių bei mokyklų ugdytiniai. LLKC turimais duomenimis, per 100 šokių švenčių vyko aikštėse, kiemuose, salėse ir kitose visuomenei atvirose erdvėse, kur bendrai veiklai kultūros ir švietimo specialistai bei tradicinio šokio entuziastai subūrė apie 20 tūkstančių akcijos dalyvių ir stebėtojų.
Į šokių programą reikėtų įtraukti choreografinio folkloro specialistų parinktus etnografiniams regionams būdingus šokius, kurių vaizdo pavydžius rasite tinklalapyje http://llkc.lt/visalietuvasoka.

Zarasuose taip pat prisijungsime prie šokančios Lietuvos rugsėjo 16 d. 18.00 val. Sėlių aikštėje.

Grieš Zarasų muzikantai, šokių mokys folkloro ansambliai ir šokių vadovai. Nesvarbu ar vieniši, ar su šeima, ar su kompanija, kviečiame visus Zarasiečius ateiti į Sėlių aikštę (jei lis – į kultūros centro šokių salę), kartu linksmai pašokti žinomus tradicinius šokius ir pasimokyti naujų.

Savo dalyvavimu prisidėsime prie tautos vienybės, savo ir aplinkinių tautinės savimonės jausmo puoselėjimo, tikimės, kad dalyvavimas akcijoje kiekvienam ilgai išliks atmintyje.