Teatro savaitė „Neišauk iš teatro“
Trečiadienis, 02 kovas 2016 14:01

Zarasų rajono savivaldybės kultūros centre vasario 22 – 26 dienomis vyko teatro savaitė „Neišauk iš teatro“. Ši teatro šventė Zarasuose vyko jau antrus metai iš eilės. Šio festivalio tikslas – populiarinti teatro meną Zarasų rajone: supažindinti pačius mažiausiuosius su teatru, susigrąžinti jaunimo auditoriją į Zarasų kultūros centrą, skatinti vaikus, jaunimą ir suaugusius žmones dalyvauti teatrinėje veikloje, ugdyti žiūrėjimo kultūrą.

Teatro savaitėje „Neišauk iš teatro“ buvo parodyta 18 spektaklių įvairaus amžiaus žiūrovams. Teatro savaitėje dalyvavo: Zarasų meno mokyklos choreografijos skyrius ir jaunimo teato studija „Stogas“, Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos lėlių teatras „Pasakaitės“, teatro grupė „Žodis“, Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos teatras „Judručiai“, Antazavės vaikų globos namų dramos grupė „Medus“, Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos teatras „Linksmučiai“, Zarasų kultūros centro Smalvų skyriaus lėlių teatras, Zarasų kultūros centro dramos grupė „Lagaminas“, Zarasų „Santarvės“ mokyklos 1b klasės teatras, Zarasų kultūros centro teatro studija „Su elektra“, Zarasų kultūros centro Degučių skyriaus dramos grupė „Žibintas“. Pasirodė ir Zarasų kultūros centro Salako skyriaus suaugusiųjų teatras.

Turėjome nemažai svečių iš kitų Lietuvos rajonų tokių kaip: Molėtų kultūros centro teatro studija „Remarka“, Ignalinos gimnazijos teatras „IKI“, Plungės kultūros centro teatras „Saula“ ir teatro savaitę vainikavęs Anykščių kultūros centro suaugusiųjų teatras.

Teatro savaitės dalyvių atsiliepimai:

Danguolė Kisielienė (Salako KC šokių grupės ,,Retro“ vadovė): Buvome tik 24 dieną, patiko žiūrėti vaikų spektaklius, net pačiai kilo noras pastatyti nedidelį šokio spektakliuką. Buvau sužavėta tuo, kad žiūrovai labai palaikė esančius scenoje. Iš Salako mokyklos mokiniai taip pat buvo atvažiavę pasižiūrėti. Su savo šokio grupe dalyvavome pertraukėlių metu. Manau, tai geras sumanymas. Šokėjos labai patenkintos, nes sulaukė didelio dėmesio ir plojimų net foje. Džiugu, kad yra tokia šventė, bent jau tuo metu vaikai mažiau laksto gatvėmis.

Nijolė Ragauskienė (,,Santarvės“ pradinės mokyklos teatro ,, Judručiai“ vadovė): Dėkoju už šį renginį, visi vaikai noriai dalyvavo, ėjo žiūrėti spektaklių, po to lygino, analizavo, nagrinėjo, apie tai kalbėjosi... Vaikų teatro savaitė ugdo žiūrovą, tai labai svarbu – auginti, mokyti pažinti teatrą, skatinti. Teatro savaitės metu jaučiamės daugiau įvertinti vaidindami geroje scenoje, kur yra užkulisiai, geros sąlygos, yra galimybė nusilenkti dideliam žiūrovų kiekiui, sulaukti dėmesio. Labai gerai, kad dalyviams ir žiūrovams buvo pertraukos, kai vaikai galėjo pabėgioti, kur daug erdvės, o jau spektaklių metu sėdėti ramūs.

Dalia Kukonenko (,,Santarvės“ pradinės mokyklos teatro ,,Pasakaitė“ vadovė): Reikia vaikų teatro šventės, nes ji ugdo žiūrovą nuo mažens. Tai reikalinga vaikų saviraiškai. Pertraukų metu taip pat vyko šaunūs pasirodymai. Laukiame ir ateityje tokios šventės.

Danutė Stunžienė (Smalvų kultūros skyriaus lėlių teatro vadovė): Buvo smagu, nes širdyje žinau, kad darome gerą darbą dėl vaikų. Gerai, kad buvo ilgesnės pertraukėlės, nes be streso gali pasiruošti spektakliui, susikaupti.

Diana Skvarčinskaitė (Zarasų kultūros centro folkloro grupės ,,Čiūta“ vadovė): Privalu tęsti kasmetinę vaikų teatrų savaitės tradiciją. Vaikai mato vieni kitus scenoje, palaiko, taip vyksta bendravimas tarp atlikėjų ir žiūrovų. O taip pat ir bendradarbiavimas tarp kolektyvų.

Gražvydas Gasparavičius (,,Ąžuolo“ gimnazijos giedojimo studijos vadovas): Vaikams yra svarbu parodyti, ko jie išmoko, kaip jie save išreiškia. Iš vaikų išauga suaugę, ir tai ką jie daro scenoje ar stebi, tai bus jų savasties dalis. Tokios šventės – pamatas ateičiai. Jei nutrauki pasirodymus scenoje – nutrauki asmenybės vystymąsi. Jei čia mes nebūsim reikalingi, tai važiuosim koncertuoti kitur... Teatro ir muzikos pamokos užaugus padės visur: politikoje, versle, šeimoje.

Jurgita Sagadinaitė: (P. Širvio progimnazijos choro vadovė): Mes dalyvavome renginyje pertraukėlių metu. Vaikams tikra pramoga pabūti kitose erdvėse (ne mokykloje), naujoje aplinkoje.

Danutė Tumalovičienė (,,Santarvės“ pradinės mokyklos teatro vadovė): Džiaugiuosi, kad pakvietėte į šią šventę, mes buvome patys mažiausi dalyviai, dalyvavo visa klasė. Tėvai labai padėjo šiame renginyje, jį stebėjo ir kadangi jau antrą kartą mato mūsų spektaklį, pastebėjo, kad didelėje scenoje vaikai išlaisvėjo, nepasimetė, pasidarė drąsesni, išryškino savo vertę. Labai norime ir ateityje dalyvauti tokioje šventėje. Didžiuojuosi savo mokinukais. Jų ateina pasižiūrėti tėvai, seneliai, pusseserės, pusbroliai , draugai ir dar atsiveda kitus. Atskirai noriu padėkoti Sauliui Kuzmai, kuris kantriai su mumis dirbo, vaikai jo dėka patyrė daug teigiamų emocijų. Nepaisant dar jauno savo amžiaus Saulius puikiai moka dirbti su vaikais. Per teatro savaitę atsikvėpėme ir paaugom.

Rasa Juškėnienė (Meno mokyklos teatro vadovė): Tai reikalinga ir gyva šventė. Vaikams – galimybė pasirodyti. Tai mokymo procesas. Didelė scena – išbandymas, savęs patikrinimas. Mums yra svarbus ne rezultatas, bet ugdymo procesas. Mes taip dirbam. Tik pertraukėlių metu ne visi numeriai tiko teatro šventei. Kartais pasijusdavau kaip diskotekoje. Norėtųsi, kad intarpų metu vyktų su teatru susijusios veiklos, kad ir žiūrovai patys galėtų dalyvauti, save išbandyti etiuduose, kad pati šventė neprarastų dvasios. Ir visko per daug sumoderninti nereikia, nepermoderninti.

Inga Zakarauskienė (Zarasų kultūros centro pramoginių šokių kolektyvo ,,Žėrutis“ vadovė): Tokia šventė reikalinga, kad visi susirinktų, čia vaikai auklėjasi kaip elgtis, per tokius renginius, jie ugdomi, pamato, kokiomis dar veiklomis užsiima kiti. Tai buvo galima pamatyti pertraukėlių metu. Gerai, kad čia foje vyko kitokios veiklos, ne teatrinės (šokiai, muzikiniai kūriniai). Buvo atsvara, nes pertraukų metu norisi tiesiog atsipalaiduoti ir pasiruošti naujam spektaklio žiūrėjimui. Aš, kaip mama, sakau, kad tokios vaikams šventės reikia.

Sigita Keršienė (Zarasų meno mokyklos direktorė): Tokia teatro savaitė turi būti. Mūsų mokyklos atlikėjai dalyvavo pertraukėlių metu. Reikėtų geriau įgarsinti instrumentus, nes būna šurmulys foje, nors, žinoma, ir muzikantams reikia visokių potyrių. Gerai, kad pertraukų metu vyksta kitokia veikla, nes reikia ,, pravėdinti“ galvas, kad galėtum priimti naują istoriją.

Augustė Razmė (Šokių grupės ,, Aurum“ vadovė): Gerai, kad tokia šventė yra. Mano grupė dalyvavo pertraukų metu. Šokėjos patyrė labai gerų emocijų, sulaukė palaikymo, susipažino su atvykusiais jaunaisiais aktoriais. Džiaugiamės, kad buvo suorganizuotas vakarėlis dalyviams, kur jie galėjo bendrauti kitokioje aplinkoje.

Romas Matulis ir Sigita Matulienė (Plungės kultūros centro teatro “Saula” vadovai) Teatro   savaitė “Neišauk iš teatro“, tai nepaprastai puiki teatro atmosfera, neįkainuojama patirtis, naujos pažintys ir šaunus kultūrinio bendradarbiavimo pavyzdys. Šis projektas jauniems žmonėms svarbius  meninio ugdymo prasme ir galimybe pristatyti savo kūrybą. Zarasų kultūros centro darbuotojai, jaunimo teatro „Su elektra“ aktoriai ir režisierius Arūnas Mozeris  puikūs organizatoriai, talentingi kūrėjai, kurių dėka maži Lietuvos miesteliai yra unikalūs ir išskirtiniai kultūriniu aspektu.

Jolanta Žalalienė (Molėtų kultūros centro teatro studijos „Remarka“ vadovė) Ačiū už puikų renginį. Parsivežėm jūrą puikių emocijų. Buvo labai gera būti gausiam bendraminčių būry, neišaugusių iš teatro. Valio Zarasų kultūros centrui ir Arūnui Mozeriui.

Daugiau nuotraukų čia

Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro režsierius Arūnas Mozeris
ir kultūros centro Degučių kultūrinių renginių organizatorė Skaidrė Vanagaitė
Eriko Černovo nuotraukos