Lietuvos kultūros sostinės 2008 titulą iškovojo Zarasai
Antradienis, 15 Balandis 2008 16:03

Nacionalinio konkurso „Lietuvos kultūros sostinė 2008” vertinimo komisijos pirmininkė Zita Kelmickaitė: Išsiskyrė tik tie projektai, kurie šį konkursą suvokė, kaip galimybę padaryti kažką kitaip, supurtyti visuomenę, o ne atkartoti tradicinius renginius. Kova buvo įnirtinga. Kiekvienas komisijos narys susipažino su visais projektais, buvo daug diskutuojama. Visus užbūrė Zarasų projekto vizija - Zaraso ežero salą paversti nauja kultūrine erdve, patrauklia visai Lietuvai. Nuosekliai ir logiškai išdėstyti projekto įgyvendinimo veiksmai įtikino, kad projekto vykdytojai yra pasiruošę šią viziją paversti realybe.

Projekto autorė Zarasų rajono sav. administracijos vyr. specialistė Daiva Šukštulienė: Lietuvos kultūros sostinė 2008 - Zarasai visų lauks  pirmąjį rudens savaitgalį, rugsėjo 5 – 7 d. Zaraso ežero saloje bus surengta Lietuvos kultūros mugė, kuri supažindins su geriausių Lietuvos kultūros projektų pristatymais. Taip pat šiai progai bus parengti specialūs ,,vandens projektai“: 100 valčių flotilija - paradas, teatralizuotas madų pristatymas scenoje ant vandens, šiuolaikinio meno instaliacijos vandens tema. Bus galima pasivaikščioti Zaraso ežero pakrantėje įsikūrusioje šiuolaikinio meno galerijoje, vietos menininkai ir kūrėjai tris dienas ir tris naktis pristatys savo kūrybą įvairiose Zarasų miesto erdvėse. Tikime, kad Lietuvos kultūros sostinė 2008 suvienys zarasiškius ir į aktyvią veiklą įsitrauks visa bendruomenė – nuo savivaldybės, seniūnijos iki mokyklų bendruomenių, laisvų menininkų.

VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinės 2009” direktorė Elona Bajorinienė: Tikimės, kad Zarasams Lietuvos kultūros sostinės 2008 titulas atneš ilgam išliekančių pokyčių, tuo labiau, kad šis miestas siekia kurorto statuso. Galbūt Lietuvos kultūros sostinės 2008 titulas miestą padarys dar patrauklesnį turistams. Šį nacionalinį konkursą planuojama rengti ir ateityje, suteikiant galimybę ir kitiems miestams bei miesteliams įgyvendinti savo kultūrines vizijas.


Zarasų miesto seniūnijoje 2005 m. duomenimis gyveno 8 tūkst. gyventojų.

Šiandien 17 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje bus iškilmingai paskelbtas nacionalinio konkurso „Lietuvos kultūros sostinė 2008“ nugalėtojas. Apdovanojimo šventę rengia Vilniaus m. savivaldybė. 100 000 litų finansavimą laimėtojo projektui įgyvendinti skiria Kultūros ministerija. Nacionalinį konkursą „Lietuvos kultūros sostinė 2008” organizuoja VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009”.

Vertinimo komisijos sudėtis, projektų įvertinimo eilė, laimėtojo projektas ir kita susijusi informacija skelbiama rubrikoje „Lietuvos kultūros sostinė 2008”.


Apie nacionalinę programą „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009”

Europos kultūros sostinė yra sėkmingiausias Europos Komisijos projektas kultūros srityje, kuriame dalyvavo jau daugiau nei keturios dešimtys Europos miestų.

Nacionalinė programa „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“, įgyvendinama 2008 – 2010 m., apima šias sritis:

  • Kultūros, meno ir visuomeniniai projektai;
  • Rinkodaros ir komunikacijos veiksmai Lietuvoje ir užsienyje;
  • Kultūros infrastruktūros objektų plėtra.

VšĮ „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“, kurios steigėjai yra Kultūros ministerija ir Vilniaus miesto savivaldybė, yra vienas iš nacionalinės programos įgyvendintojų.