Šventės akimirkos Aviliuose iš festivalio „Vasara kaime“
Penktadienis, 18 Rugsėjis 2015 13:49

Rugsėjo 12 – 13 dienomis Aviliuose vyko Imbrado seniūnijos šventė. Šeštadienį iš pačio ryto Avilių kaimo jaunimas ir vaikai rinkosi į sporto varžybas. Vyko krepšinio , tinklinio varžybos, rankos taiklumą kas norėjo išmėgino prie  smiginio lentos, vyrai rungėsi giros kilnojimo rungtyje. Krepšinį žaidė 7 vaikinų komandos po 3 žaidėjus, tinklinį -  6 mišrios komandos. Vien Avilių vaikų būtų nesusirinkę tiek komandų, malonu, kad jie pasikvietė savo draugus iš Imbrado, Antazavės, Zarasų. Nieko keisto – vasaras kaime leidžia daug vaikų ir jaunimo, jie dažnai susitinka krepšinio aikštelėje, įrengtoje prie renovuoto kultūros namų pastato. Varžybų nugalėtojai buvo apdovanoti medaliais, o sėkmingiausiai žaidusi krepšininkų komanda gavo taurę, skambant krepšinio himnui ,, Trys milijonai“. Giros kilnojimo varžybose rungėsi ne tik jauni vyrai: Vytautas Ragėnas nė kiek  nenusileido savo žentams, štai ką reiškia žemdirbio dalia: nereikia nei sporto salių, nei treniruočių. Pasibaigus tinklinio varžyboms, vakarėjant, visi stojo į startą: bėgimas aplink Avilių kaimą sukėlė tiek daug gerų emocijų ir džiaugsmo: mūsų kaime auga daug gražių, linksmų ir labai gerų vaikų. Sporto dienos organizatoriai ir dalyviai dėkingi seniūnui už medalius, apdovanojimus ir šiltus žodžius. Skirstydamiesi vaikai jau planavo žaidynes kitiems metams: reikia dar kvadratą, futbolą sužaisti.

Sekmadienį aviliškiai rinkosi į bažnyčią: Aviliuose rugsėjo 13 – Šv. Kryžiaus Išaukštinimo atlaidai. Vyko iškilmingos mišios, giedojo Antazavės bažnyčios giesmininkai. Po mišių visi patraukė į kultūros namų kiemelį, kur jų laukė gausus būrys muzikantų ir dainininkų. Šventėje dalyvavo ir Avilių žmones sveikino Zarasų savivaldybės vicemeras Arvydas Steponavičius. Jis apdovanojo Donatą Ragėną už darbą bendruomenės labui. Seniūnas, pasidžiaugęs aviliškių darbštumu, jaunimo organizuota sporto diena, apdovanojo gražiausiai besitvarkančius savo sodybose. Apdovanojimus gavo Olga ir Albinas Ragėnai, Deividas ir Ingrida Ragėnai. Marytė Ragėnienė, Stasė Nikitinienė, Vida ir Alvydas Gaidžiai, Giedrius ir Rasa Vidrickai, Gražina ir Vytautas Buterlevičiai, Stefutė Vidrickienė. Agnė Vidrickaitė ir jos močiūtė Stasė Razulienė padėkos raštus gavo už grožį, tautodailės tradicijų puoselėjimą. Padėkos raštą gavo vaikų vasaros skaitymo programos ,,Vasarą skaitome kitaip“ aktyviausi dalyviai, seniūnas juos pagyrė už žingeidumą, bei norą visur dalyvauti. Vaikų piešinių paroda puošia biblioteką, jais gėrėtis gali bibliotekos lankytojai.

Koncertą pradėjo ir svečius sveikino Avilių etnografinis ansamblis ,,Karkluoja“, šiemet švenčiantis savo 20 gyvavimo metų jubiliejų.   Dainavo Zarasų žemės ūkio mokyklos moksleiviai Silvija, Gintarė ir Dovydas, Dusetų muzikos mokyklos mokytoja Eglė Kuzmienė ir Margarita, Suvieko moterų vokalinis ansamblis, griežė kapela ,,Cinkelis“, gražu, kad jie atsivežė dvi dukrytes Gilmę ir Viltę. Imbrado vokalinis ansamblis žavėjo  ne tik gražiomis  dainomis, bet ir kerinčiomis šypsenomis, gera nuotaika.

Prasidėjus koncertui vyko sūrių degustacija. Sūrius šventei pagamino ir svečius vaišino aviliškės Marytė Ragėnienė, Rima Matulienė, Zita Buterlevičienė, Dalia Ščevinskienė, Onutė Vidrickienė, Loreta Baukienė, Virginija Kačiulienė, taip pat ponios iš Imbrado Janina Šakalienė ir Nerija Sinkevičienė, bei antazaviškė Danutė Banaitienė. Sūrių įvairovė bei skonis neleidžia abejoti mūsų moterų talentingumu ir darbštumu: jų buvo visokių – rūkytų, keptų, aštrių, saldžių, su vaisiais ir kitokiais priedais. Gilių kavą, užsikūrusi laužą nuošalėj, didžiausiam katile virė  Onutė Vidrickienė. Kava šildė, sūriai kvepėjo,  muzika skambėjo, laikas neprailgo. Uždainavus Aidui Manikui, vieni pakilo šokti, kiti skirstėsi prie savo kasdienių darbų, ilgam išsinešdami gerą nuotaiką.

Avilių kaimo žmonės dėkingi šventės rėmėjams, saviveiklininkams, seniūnui už gerai praleistas dienas, juk po vasaros darbų ir rūpesčių malonu atsikvėpti, pasiklausyti tikros muzikos ir susitikti su draugais.

Avilių kultūrinių renginių organizatorė Ligita Čerkova

Daugiau nuotraukū čia