ZARASAI – EŽERŲ KRAŠTAS
Parašė   
Ketvirtadienis, 13 Rugpjūtis 2015 14:55

ZARASŲ KULTŪROS CENTRO PARODŲ SALĖJE

VI TARPTAUTINIO TRADICINIO PLENERO PARODA

„ZARASAI – EŽERŲ KRAŠTAS“

 

Rugpjūčio 14 dieną 17 valandą Zarasų miesto šventės metu Zarasų kultūros centro parodų salėje buvo surengta ir atidaryta VI tarptautinio tradicinio plenero „Zarasai – ežerų kraštas“ paroda.

Jau šeštą kartą Dusetų dailės galerija, vadovaujama Alvydo Stausko, Zarasų mieste rugpjūčio mėnesį organizuoja tarptautinį dailininkų plenerą „Zarasai – ežerų kraštas“. Dešimt dienų menininkai sėmėsi įkvėpimo lankydami Zarasų miestą supančius ežerus. Vieni tapė apsupti gamtos, kiti dirbtuves buvo laikinai įsirengę Zarasų kultūros centre bei Zarasų meno mokykloje. Ši vasara nepagailėjo dailininkams spindulių. Gal todėl ir paveikslai gimė šviesūs ir saulėti.

Plenere dalyvavo net vienuolika didelę kūrybinę patirtį ir pripažinimą turinčių dailininkų. Šį kartą į plenerą iš Rygos (Latvija) atvyko Andrejus Severetnikovas, iš Maskvos (Rusija) – Jelena Grišakina. Neįprastas šis pleneras tuo, kad dalyvavo ir fotografas Mikko Waltari iš Helsinkio (Suomija), pristatęs parodai net penkias fotografijas, kuriose užfiksavo Zarasų miesto svečių, bei gyventojų poilsį ir pramogas prie ežerų. Zarasų kultūros centro parodų salę papuošė ir Algirdo Gaižausko (Vilnius), Rūtos Kučinskaitės (Mažeikiai), Antano Obcarsko (Kaunas), Vytauto Poškos (Vilnius), Lilijos Puipienės (Vilnius), Ramunės Sladkevičiūtės Dainienės (Zarasai), Alvydo Stausko (Dusetos), Vilmos Vasiliauskaitės (Vilnius) nutapyti darbai.

Zarasiškiai turėjo išskirtinę galimybę parodos atidarymo metu ne tik pabendrauti su dailininkais, bet ir pamatyti per dešimt dienų nutapytus ir į parodos ekspoziciją nepatekusius darbus, mat, jų buvo tiek daug, jog visų paveikslų nebuvo galimybės išeksponuoti. Parodos atidarymo metu menininkai džiaugėsi gavę galimybę kurti Zarasuose. Įvertino Zarasų miestelio ypatumus, grožį, subtilumus. Menininkus sveikino Zarasų rajono Meras Nikolajus Gusevas, seimo narys Algimantas Dumbrava, Zarasų seniūnė Olga Popodlskienė. Taip pat už nuostabią parodą padėkojo ir kultūros centro direktorė Rasa Lukošiūnaitė. Na o parodos atidarymą vainikavo Jovitos Prakapavičiūtės atliekami klasikiniai kūriniai.

Paroda bus eksponuojama iki rugsėjo mėnesio 29 dienos.

Zarasų kultūros centro parodų kuratorė
Birutė Andrijauskienė

 

Plenero organizatorius: Kultūros centras Dusetų dailės galerija
Partneris: Zarasų kultūros centras
Rėmėjas: Zarasų rajono savivaldybė