Logo
Pagrindinis > Projektai > Mokytis DABAR – pats laikas!
Mokytis DABAR – pats laikas!
Parašė   
Trečiadienis, 24 Rugsėjis 2014 08:19

Zarasų rajono savivaldybės kultūros centras tęsia sėkmingą dalyvavimą mokymosi visą gyvenimą programoje Grundtvig, finansuojamoje Švietimo mainų paramos fondo. Projektas „New approaches to socially engaged creative practice“ („Naujas požiūris į socialinę – kūrybinę praktiką“) suteikia galimybę kultūros darbuotojams iš visos Europos keistis patirtimis, semtis žinių bei patirties vieni iš kitų, viešėti kultūrinėse organizacijose kitose šalyse. Visas mūsų vykdomas veiklas, susitikimus bei projekto seką galite rasti : http://newapproaches.eu/

Projekto įgyvendinimas prasidėjo praėjusiais metais. Pirmasis vizitas įvyko 2013 metų lapkričio mėnesį, Paryžiuje (Prancūzija), kūrybos centre „Lutherie Urbaine“. Susitikę projekto koordinatoriai aptarė projekto eigą, pristatė savo organizacijas, jų veiklas, dalinosi idėjomis projekto efektyvumui didinti.

Antrasis projekto partnerių susitikimas vyko 2014 kovo mėnesį, Londone (Anglija), kūrybinius projektus koordinuojančioje organizacijoje „Capture arts“. Zarasų kultūros centro darbuotojai Erikas Černovas, Skaidrė Vanagaitė, Vida Gaigalienė ir Inga Zakarauskienė dalyvavo dvi dienas trukusiuose kūrybiško mąstymo mokymuose, paremtuose Edvardo De Bono šešių kūrybiško mąstymo skrybėlių metodu: „Šešių skrybėlių metodas, tai analitinio ir kūrybinio mąstymo treniruotė, kuri padės atrasti unikalų problemos sprendimą organizacijai ar vienam asmeniui. Tai metodas kurio metu į problemą pažvelgsite visai kitaip negu žvelgiate dabar. Naudojant šia techniką į problemą pažvelgsite iš šešių skirtingų kampų, naudojant šešias skirtingas spalvų reikšmes. Metodo esmė, tai jog žmogus per visą seansą turi užsidėti visas skrybėles ir įsijausti į jos spalvas.“ Metodo kūrėjas, E. De Bono. Mokymuose dalyvavę mūsų darbuotojai dalinosi puikiais įspūdžiais: „Džiaugiuosi, turėdama galimybę dalyvauti šiuose mokymuose ir projekte. Buvo labai įdomu. Savyje atradau nemažai naujų minčių, požiūrių. Šešių skrybėlių metodas padeda į esamą padėtį pažvelgti iš skirtingų pusių. Šį metodą būtinai panaudosiu savo darbe su paaugliais. Manau, pasieksime puikių rezultatų!“- projekto dalyvė Skaidrė Vanagaitė.

Trečiasis susitikimas vyko 2014 metų gegužės mėnesį Montepulciano miestelyje (Italija), Toskanos kultūrinėje asociacijoje "Il Grifo e il Leone". Šį kartą į susitikimą išsiruošė visas būrys kultūros centro darbuotojų: Rasa Lukošiūnaitė, Tatjana Jermolajeva, Birutė Andrijauskienė, Danguolė Kisielienė, Jūra Nastajienė, Gražina Jonušaitė – Žvirblienė, Audronė Marcinkevičienė. Susitikimo metu kiekvienas projekto partneris turėjo vesti valandos trukmės mokymus savo pasirinkta, kūrybiška tema. Buvo labai įdomu dalyvauti skirtingų šalių, skirtingų sričių specialistų vedamuose seminaruose. Turėjome galimybę dalyvauti modernaus šiuolaikinio šokio, komandos formavimo, aktorinio meistriškumo, duomenų bei informacijos rinkimo, savęs pažinimo per kūrybinę prizmę seminaruose. Italijos organizacija, kurioje viešėjome, dirba su migrantėmis moterimis iš Afrikos. Mūsų projekto dalyviai turėjo galimybę pabendrauti su kitos, mums dar taip nepažįstamos kultūros atstovėmis. Išklausyti jų nuomonę, požiūrį, padiskutuoti apie meno jungiamąją galią bei kultūrų skirtumus. Montepulciano miestelyje viešėjome kelias dienas. Visą tą laiką darbo grafikas buvo labai įtemptas, gerai organizuotas, žinoma, ir  varginantis. Išbandėme atviras diskusijas grupėse, problemos sprendimo būdus, drauge kūrėme naujus inovatyvius projektus ir paprasčiausių idėjų, mokėmės kaip paprastus dalykus būtų galima panaudoti kūrybiniame sektoriuje. Galiu drąsiai kalbėti už visą savo komandą: dirbome tikrai daug ir tikrai intensyviai, pavargome... bet įspūdžiai, žinios, naujovės bei prisiminimai, kuriuos parsivežėme iš susitikimo dar labai ilgai neišdils iš mūsų atminties. Užmezgėme daug naujų kontaktų, kurie pravers bendruose darbuose ateityje.

Trečiasis susitikimas vyks jau rugsėjo 26 – 30 dienomis, Londone (Anglija), kūrybinius projektus koordinuojanti organizacija „Capture arts“ suteikė galimybę dalyvauti šiuolaikinio gatvės meno festivalyje „Deptford X“. Taigi, nedidelė, bet galinga mūsų komanda : Diana Skvarčinskaitė, Gražina Jonušaitė – Žvirblienė ir Rasa Lukošiūnaitė intensyviai ruošia pasirodymą, paremtą lietuviškų sutartinių skambesiu bei ritmais, kurie susijungia į vieną visumą per judesį, emocijas, žodžius. Tai pasakojimas apie šiuolaikinius žmones – skubančius, lekiančius, skirtingus ir kartu labai panašius : „Who wants an apple?“ („Kas nori obuolio?“), (rež.G.Jonušaitė). Norime parodyti mūsų dainų grožį, užburiantį jų skambesį žvelgiant per šių laikų prizmę. Važiuojam tikėdamos tuo ką darom, vildamasis, kad lietuviškos dainos užburs kitas šalis ir jų žmones lygiai taip pat, kaip ir mus. Palinkėkite mums sėkmės... jaudinamės, džiaugiamės, tikime...

 

Projekto partneriai:

Zarasų rajono savivaldybės kultūros centras.

Briuselio (Belgija) kultūros centras  „La Maison de la Création“;

Londono (Anglija) organizacija „Capture arts“;

Bangolet (Prancūzija) kūrybiškos veiklos centras „LUTHERIE URBAINE“;

Toskanos, Montepulciano (Italija) kultūrinė asociacija "Il Grifo e il Leone";

Le Bouscat (Prancūzija) kultūros centras „IDDAC“;

Rasa Lukošiūnaitė

Projekto koordinatorė

Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro

Struktūrinio padalinio Salake vadovė