Audiovizualinė instaliacija „Geografinės plotmės“
Parašė   
Penktadienis, 11 Balandis 2014 09:16

„Kultūra kuria žmogų, dvasines vertybes, o dvasia reiškia žmoniškumą, darną. Turime neleisti iš mūsų gyvenimo eliminuoti tų vertybių, kurios sukurtos per amžius. Privalome į gyvenimą įnešti savo esmę ir stiprinti kultūrą, nes tai yra mūsų gyvenimo duotybė ir užduotis. Jokie turtai, stipri ekonomika nepadės išgyventi, jei nepuoselėsime kultūros“.

 

V. Bagdonavičius

Balandžio 15 d. Lietuvoje jau šeštą kartą bus minima Kultūros diena, kurią Lietuvos Respublikos Seimas 2006 m. liepos 19 d. įteisino kaip atmintiną. Kiekvienais metais vis daugiau plačiosios visuomenės ir institucijų įsitraukia į šios dienos minėjimą, atkreipiamas vis atidesnis dėmesys į idėjas, skleidžiamas per Kultūros dienai skirtus renginius. 2011 m. vyko tarptautinės konferencijos Vilniuje, Kaune, Palangoje, parodos, akcijos bei kiti renginiai, buvo apdovanojami savivaldybės kultūros darbuotojai. Visoje Lietuvoje Kultūros dieną išsiskleidė apie 80 Taikos vėliavų, simbolizuodamos taikos per kultūrą idėją ir išreikšdamos pasiryžimą saugoti ir puoselėti kultūros vertybes. Taikos vėliava iškilmingai pakelta ir prie Lietuvos Respublikos Seimo.

 

Kultūros dienai pažymėti ir pačiai kultūrai valstybėje turi būti suteikiama žymiai platesnė reikšmė, nes tikroji kultūra išreiškia visą žmonių veiklą tikrųjų vertybių pagrindu; tai yra sudėtinė visuma, apimanti žinias, mokslą, menus, moralę, teisę, tikėjimus, papročius ir kitus gebėjimus, kuriuos žmogus įgyja kaip visuomenės narys. Kultūra yra mokslo, meno ir etinės filosofijos sintezė. Kultūros dienos minėjimu siekiama stiprinti visuomenės suvokimą, jog vertybėmis paremta kultūra yra žmogaus išminties ir dvasingumo raiška, galinti suvienyti žmones kurti darnią visuomenę pažangios evoliucijos kelyje.

Kultūra mes išreiškiame savo šalies unikalumą, atspindime papročių savitumą, primename savo dvasinės gyvasties šaknis, pagerbiame šviesiausius ją puoselėjančius žmones.

Mes, Kultūros dienos iniciatoriai, tikime, kad toji diena kiekvieną šalies gyventoją įpareigos ir motyvuos gyventi kultūringiau aukščiausių vertybių pagrindu, primins etikos svarbą visose srityse, sutelks pažinti savo etnines šaknis ir saugoti kultūros vertybes, primins apie taikią mokslo pritaikymo būtinybę ir kultūros kaip pagrindo būtinybę visose visuomenės gyvenimo srityse.

 

Kaip teigia parodos autorius Žilvinas Danys - Parodoje „Geografinės plotmės“ analizuoju dviejų geografinių Europos vietovių – Šiaurės rytų Lietuvos (Zarasų) ir Pietvakarių Ispanijos (Valensijos) gamtinę aplinką ir subjektyviai atskleidžiu jų poveikį savo intuicijai ir vaizduotei. Naudodamas analoginės fotografijos priemones fiksavau Lietuvos kalvas ir Ispanijos kalnus, fotografijomis bandžiau atskleisti konkretaus gamtos objekto savitumą ir nuotaiką. Tapydamas paveikslus ant fotografijose fiksuojamų kalvų, stengiausi abstrakčiais vaizdais išreikšti vidinę, neregimą vietos atmosferą ir energetinį žemės poveikį, kuris mane tiesiogiai įkvepia.

 

Parodoje tikslingai siekiu, kad tapybos paveikslai paveiktų žiūrovo emocijas ir vaizduotę, todėl vizualinės energijos bangoms sustiprinti pasitelkiu Gedimino Žylio sukurtas garsų vibracijas. Panaudojant kvadrafoninį metodą, garso kolonėlės išdėstomos keturiuose patalpos kampuose sukuria apsupančio garso poveikį.

Ši paroda skiriama kultūros dienai. Paroda veiks nuo 2014 metų balandžio 15 dienos iki gegužės 15 dienos. Parodos atidarymas vyks balandžio 15d. 17 val.Zarasų kultūros centro parodų salėje (Vytauto g. 1a/2a, Zarasai).