Logo
Pagrindinis > Projektai > „Mobilumo džiaugsmas“ – kaip partneriai tampa draugais
„Mobilumo džiaugsmas“ – kaip partneriai tampa draugais
Parašė   
Antradienis, 02 Liepa 2013 10:13

2012 metų sausio 2 dieną Zarasų kultūros centras pradėjo vykdyti Europos kaimynystės ir partnerystės priemonės, 2007 – 2013 m. bendradarbiavimo per sieną programos projektą „Sociokultūrinio tinklo stiprinimas Zarasų, Daugpilio ir Braslavo pasienio regione pritraukiant jaunimą ir aktyvinant vietos bendruomenes“, kurį nuo pirmos dienos visi įprato vadinti „Mobilumo džiaugsmu“. Mobilumas – tai galimybė judėti į kaimynines šalis ir iš tų šalių susilaukti svečių, dalintis su jais veiklomis ir patirtimi. Šio projekto esmė ir buvo kultūros darbuotojų bei meno kolektyvų judėjimas. Projektas truko 18 mėnesių ir pasibaigė įspūdingomis šventėmis trumpiausią vasaros naktį Zarasuose. Norėtumėme dar kartą trumpai pristatyti projekto rezultatus ir pasiekimus.

Projekto „Mobilumo džiaugsmas“ veiklos prasidėjo 2012 metų pavasarį Baltarusijoje, Braslavo mieste, kuomet buvo suorganizuota pirmoji kūrybinė etnomuzikavimo stovykla. 30 jos dalyvių iš Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos, vadovaujami tradicinių instrumentų ekspertų, 10 dienų muzikavo, mokėsi grojimo vingrybių, kol pagaliau paruošė turiningą jungtinę etnomuzikos programą, o ši buvo pristatyta trijose šventėse, trijose šalyse. Toks buvo projekto užmanymas – po kiekvienos kūrybinės stovyklos, kurių viso buvo keturios, paruošta programa pristatoma Zarasų, Daugpilio ir Braslavo bendruomenėms koncertų ar pasirodymų metu. Jungtinė etnomuzikavimo kapela pasirodė žymiausių etnomuzikavimo ir folkloro festivalių metu – „Augšdaugava“ Latvijoje, „Braslavskije zarnici“ Baltarusijoje ir „Sėlos muzikantai“ Lietuvoje. Šioje stovykloje dirbo Zarasų kultūros centro etnografas ir muzikantas Gintaras Andrijauskas, Daugpilio krašto muzikantas ir kompozitorius Arturs Užkans ir Braslavo meno mokyklos direktorius Albert Belus.

Antroji stovykla buvo dedikuota jaunimo kūrybai ir vyko Zarasuose 2012 metų vasarą. 60 stovyklos dalyvių 5 dienas aktyviai ir entuziastingai dirbo su muzikos, vokalo ir choreografijos ekspertais, o finale – dalyvavo jaunimo kūrybos konkurse, kurio metu buvo apdovanoti geriausiai ekspertų žinias įsisavinę jaunuoliai. Po to jaunimo programa taip pat apkeliavo tris šalis ir koncertų metu buvo pristatyta visuomenei. Stovykloje su jaunimu dirbo ekspertai Leokadija Dabužinskaitė – baletmeisterė, Rusų dramos teatro choreografė, Gendrius Jakubėnas – Modernaus dainavimo studijos įkūrėjas, Martynas Vilpišauskas – Artūro Noviko džiazo mokyklos absolventas, dalyvius koordinavo Zarasų kultūros centro darbuotojos Skaidrė Vanagaitė ir Inga Zakarauskienė.

Trečioji projekto „Mobilumo džiaugsmas“ stovykla įvyko šių metų pavasarį Daugpilyje – tai tradicinių šokių stovykla. Tradicinių šokių jaunimo kolektyvai – viso 60 dalyvių, 5 dienas stropiai mokėsi latvių, lietuvių ir baltarusių liaudies šokių žingsnelių. Stovyklos rezultatas buvo išties spalvingas ir trykštantis energija – būrys jaunimo, pasipuošusio tradiciniai kostiumais, trypė gražiausius savo šalių šokius. Lietuvių liaudies šokių kitų šalių jaunimą mokė Zarasų kultūros centro choreografė Diana Skusevičienė ir jos jaunimo liaudiškų šokių kolektyvas „Ežerėlis“.

Kūrybinių stovyklų sąrašą užbaigė visai neseniai Zarasuose įvykusi teatro stovykla, kurios metu jaunieji teatralai ne tik mokėsi teatro paslapčių su stovyklos vadove Gražina Jonušaite-Žvirbliene (Zarasai), režisieriais Linu Zube (Klaipėda), Kristina Vainiūte (Vilnius) ir Skaidre Vanagaite (Zarasai), bet savo programa apjungė visus prieš tai vykusių stovyklų rezultatus ir apipynė juos Joninių šventės akcentais. Visų stovyklų jungiamąja grandimi buvo pasirinktos Joninės, kaip šventė, vienijanti tris projekto „Mobilumo džiaugsmas“ šalis – Latviją, Lietuvą ir Baltarusiją. Atskiruose šalių bei jungtiniuose pasirodymuose dėmesys buvo sutelktas į tris gamtos stichijas – ugnį, vandenį ir žolynus. Nei vieno abejingo nepalikusiame birželio 22 dienos baigiamajame projekto renginyje jos visos susiliejo ir įtvirtino projekto metu gimusią partnerystę, kuri per 18 mėnesių peraugo į tvirtą draugystę. Birželio 23 dieną visi projekto „Mobilumo džiaugsmas“ dalyviai kartu su daugiau nei 50 chorų iš visos Lietuvos dalyvavo ir respublikinėje dainų šventėje Zarasuose – tokio dalyvių skaičiaus Zaraso ežero salos didysis slėnis greičiausiai dar nebuvo matęs – bene 1500 atlikėjų!

Projekto baigiamojo renginio scenografas Albertas Danilevičius (Juodkrantė) sukūrė specialiai projektui skirtą nendrinę kompoziciją, kurią sudeginome ant vandens, įamžindami trijų stichijų susijungimą, nors tiesą sakant, deginti tokį kūrinį buvo labai gaila. Kompozitorius Aras Žvirblys specialiai projekto dalyvių pasirodymams sukūrė užburiančią muziką. Dabar žvilgsnius ir dėmesį pritraukiančios projekto fotografo Eriko Černovo nuotraukos ir video medžiaga interneto platybėse skelbia gerąją žinią apie Zarasus – miestą, atvirą kūrybai. Taip pat iš lūpų į lūpas dar ne kartą švenčių dalyviai perduos savo geras emocijas, patirtas scenoje ar ant žiūrovų suolo. Žinoma, neišvengėme kai kurių organizacinių klaidų, tačiau reginys peraugo visus mūsų lūkesčius. Tuo labai džiaugiamės ir projektui „Mobilumo džiaugsmas“ pasibaigus, dar kartą dėkojame visiems darbais ir mintimis prie jo prisidėjusiems.

 

Projekto koordinatorė Aleksandra Čižikaitė

Už pateiktą informaciją yra visiškai atsakingas Zarasų rajono savivaldybės kultūros centras ir ši informacija jokiu būdu negali būti naudojama Europos Sąjungos nuomonei reikšti.