Mariaus Danio tapybos darbų paroda
Parašė   
Antradienis, 21 Gegužė 2013 13:50

Kviečiame apsilankyti Mindaugo Mariaus Danio tapybos darbų parodos atidaryme ir „Jorės šventės kūrybinės stovyklos“ ir „Rugiapjūtės kūrybinės stovyklos“ katalogų pristatyme gegužės 24 d. (šį penktadienį) 17 val. Zarasų kultūros centro parodų salėje (Vytauto g. 1a/2a)

Spalvų bei tekstūros ekspresija trykštančių darbų magiją pristatys autorius su grupe dailininkų.

„Šiuo metu M.M.Danys turbūt yra vienas aktyviausių ir sėkmingiausių pastarojo meto lietuvių dailininkų. Paradoksalu, kad toks jis yra net ir nesiverždamas į oficialiąją lietuviškąją meno sceną, kurioje komercinė sėkmė ar platus gerbėjų ratas iki šiol, nuo sovietinių laikų yra vertinama, švelniai tariant, labai rezervuotai. Būdamas įvairiapuse ir kūrybiška asmenybe, pastaruoju metu jis yra tiesiog apsėstas tapybinės aistros, verčiančios jį diena dienon kurti naujus ir vis naujus paveikslus.

Kad ir kokie ekspresyvūs būtų M.M.Danio kūriniai, galutinis jų tikslas ir pasiektas rezultatas – ramybė. Visa paskendę pirmapradėje tyloje bei palaimoje.

Kalbant konkrečių analogijų bei aliuzijų kalba, galima prisiminti garsiąsias Momoyamos ar Edo periodų širmas, su kuriomis M.M.Danio tapybą sieja dideli formatai, ryškios dekoratyvios spalvos (ypač auksas ir purpuras), apibendrintas ir šiek tiek stilizuotas, į ornamentiką krypstantis piešinys.

Perfrazuojant rytietiškus tematinius peizažinės tapybos terminus („kalnai ir vandenys“, „paukščiai ir gėlės“, „bambukai“), M.M.Danio tapybą įmanoma apibrėžti „vandenų ir žiedų“ – to, kas dažniausiai vaizduojama ir figūruoja jo paveiksluose – sąvoka. Vandenys paprastai užima apatinį plokštumos klodą, virš jų (dangaus arba žemės fone) skverbiasi stiebai, lapai ir žiedai. Šios dvi veikėjų grupės yra svarbiausios.“

Menotyros mokslų daktaras Vidas Poškus.