„Mobilumo džiaugsmas“ PDF 

 

 

Šių metų kovo 25 dieną Baltarusijoje, Braslavo mieste prasidėjo pirmoji tarptautinio Europos kaiminystės ir partnerystės priemonės, Latvijos, Lietuvos ir Baltarusijos bendradarbiavimo per sieną programos projekto „Sociokultūrinio tinklo stiprinimas Zarasų. Daugpilio ir Braslavo regione, priraukiant jaunimą ir aktyvinant vietos bendruomenes. Mobilumo džiaugsmas“, kurį vykdo Zarasų rajono savivaldybės kultūros centras, stovykla. Į Baltarusiją išvyko 17 Zarasų miesto atstovų, kurių 13 pasiliks ten iki balandžio 4 d.

Etnokultūros stovykla – tai dešimties dienų kultūriniai mainai, kurių metu Lietuvos, Latvijos ir Baltarusijos atstovai supažindins vieni kitus su savo etninės kultūros palikimu, pasidalins patirtimi, o svarbiausia – mokysis groti tradiciniais instrumentais, tokiais kaip dūdmaišis, mandolina, akordeonas, cimbolai ir citra. 5 šių instrumentų ekspertai iš Baltarusijos perduos muzikantams tiek žinių, kiek tik įmanoma pasisemti per 10 stovyklos dienų. Stovyklos rezultatu taps kultūrinis trijų šalių produktas, kuris susidės iš atskirų nacionalinių programų bei bendrų muzikos kūrinių. Visi jie bus pristatyti tiek Baltarusijoje, tiek ir Lietuvoje bei Latvijoje etninių koncertų metu. Toks koncertas Lietuvoje numatomas ateinančiais metais.

Pirmoji diena Braslave buvo pradėta iškilmingu stovyklos atidarymu, kuris vyko vietos savivaldos posėdžių salėje, kur svečius pasitiko Braslavo savivaldos kultūros skyriaus vedėja – Galina Korotkova. Sėkminga projekto stovyklos pradžia džiaugėsi ir partnerius sveikino projekto vadovė, Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro direktorė Jovita Mikutavičienė, bei Daugpilio savivaldybės kultūros skyriaus vedėja Inara Mukane. Projekto stovyklos dalyviams buvo išsamiai pristatyta kultūrinė veikla Braslavo mieste, tradicinės kultūros muziejaus vedėja Elvyra Zinkevič pristatė muziejaus veiklą, bei specialiai etnografinės stovyklos dalyviams atidarytą tradicinių instrumentų parodą, stovyklos veiklas pristatė ekspertai Jekaterina Radivilova, kuri mokys dalyvius groti dūdmaišiu ir ne tik juo, bei Anatolijus Sobolis, kuris dalyviams perduos baltarusiškas akordeono grojimo manieras. Stovykla ir galimybe dalyvauti joje džiaugėsi ir Arūnas Lunys, Lietuvos liaudies kultūros centro, kuris yra Zarasų rajono savivaldybės kultūros centro vykdomo projekto partneris, etninės kultūros skyriaus folkloro poskyrio vyriausiasis specialistas.

Svečiai ir dalyviai buvo svetingai sutikti. Dalis jų vakare turėjo grižti namo, o stovyklos dalyviai gerai nusiteikę rytdienos darbams ir užsiėmimams buvo palydėti į turistinę baze prie pat didžiulio Driviati ežero. Per ateinančias dešimt dienų jiems prireiks daug kūrybinės energijos bei kantrybės besimokant groti ir skleidžiant savo etninę kultūrą už savo šalių ribų, o grįžus pristatyti stovyklos rezultatus savo bendruomenėms ir pasisemta grojimo naujais instrumentais patirtimi pasidalinti su savo kolektyvų nariais.

Stovyklos dalyviai iš Lietuvos siunčia Zarasams linkėjimų ir tikisi sulaukti daugelio žiūrovų ateinančių projekto renginių metu.