Projektas „Vasara kaime“ PDF 

 

Daugpilio rajone Dubnoje jau įvyko pirmasis projekto renginys - Folkloro šokių šventė „Pa Peteriem“, kurioje dalyvavo mūsų Antazavės kaimo kapela ir pirmasis Antazavės seniūno, bendruomenės pirmininkės bei narių vizitas į Dubnos ir Naujenes valsčius. Vizitas buvo naudingas ir įspūdingas. Susipažinta su miestelio ir valsčiaus žymiomis vietomis, paveldo paminklais. Sužinota kaip Dubnos valsčiuje sprendžiami socialiniai klausimai, aplankytas Naujesnes valsčiaus muziejus ir lankytina vieta - Dinaburgo pilies griuvėsiai, Špogų pynėjų iš vytelių dirbtuvės. Vakare, susirinkus gausiam žiūrovų būriui vyko įspūdinga folkloro šventė „Pa Peteriem“, kurioje dalyvavo vietinis folkloro ansamblis, svečiai iš Daugpilio, Rygos miestų, studentų kolektyvas iš Talino ir Antazavės kaimo kapela. Projekto pradžia šilta ir įspūdinga. Daug kur galime lygiuotis, daug ko vieni iš kitų mokytis, kartu pažinti ir saugoti kultūros paveldą, istoriją, nes esame patys artimiausi ir patys giminingiausi kaimynai.

Paskutinėmis liepos dienomis projekto renginiai tęsis mūsų krašte. Liepos 24 d. lauksime svečių iš Daugpilio rajono Liksnos miestelio Suvieko bendruomenės festivalyje, o liepos 30 d. - Antazavės kaimo festivalyje įvyks atsakomasis Dubnos valsčiaus, bendruomenės narių ir meno kolektyvo vizitas. Manome, kad tiek Suvieko, tiek Antazavės seniūnijose yra ką parodyti, kuo pasididžiuoti, ko paverkti, dėl ko pasitarti.

Šiais metais, projekto tąsa vyks Paribio folkloro sambūryje rugpjūčio 14-15 dienomis, kuriame susitiksime su Daugpilio rajono delegatuotu tautinės kultūros kolektyvu, kultūros darbuotojais, amatininkais, tautodailininkais. Vėliau Suvieko meno kolektyvas, seniūnas, bendruomenės nariai lankysis Liksnoje. Medžio drožėjų plenere Berkenele dalyvaus mūsų rajono drožėjai, ten pat, Rainio sodyboje bus pristatyta Zarasų rajono dailininkų darbai.

Tikimės, kad projektas „Vasara kaime“ nepraeis šiaip sau, o paliks didelę sukauptos patirties skrynią. Pirmą kartą kartu spręsti kultūros išliekamumo, efektyvaus kaimo resursų panaudojimo klausimus pakeltos bendruomenės. Jei tik norės, tai galės tarti savo „MES“.

 

Jūra Nastajienė, Rima Vitaitė